Assad: Siria este capabilă să răspundă unui atac

Președintele sirian Bashar al-Assad a declarat că țara sa poate răspunde unui atac străin, afirmația sa venind la o zi după ce Barack Obama a cerut declanșarea unei acțiuni militare împotriva Siriei.

„Siria… este capabilă să răspundă unei agresiuni”, a declarat președintele Assad duminică, în cadrul unei întâlniri cu oficiali iranieni.

„Amenințările americane privind lansarea unui atac împotriva Siriei nu va descuraja țara noastră să își respecte principiile… sau să lupte împotriva terorismului sprijinit de unele state din regiune și de țări occidentale și, mai ales. de Statele Unite”, a adăugat liderul sirian.

De altfel, militarii sirieni au atacat luni pozițiile ocupate de militanți în guvernoratul Rif Dimashq, din sudvestul țării.

Armata a recâștigat controlul a două cartiere importante, Al-Moazemieh și Dara’a, ucigând cel puțin 40 de membri ai grupării islamiste Frontul al-Nusra.

Grupările rebele din zonele recucerite de armată au fost luate prin surprindere de operațiunea forțelor guvernamentale.

Armata a mai anunțat și preluarea controlului asupra unor importante părți din districtele Yalda și Barza al-Balad, din suburbia Rif Dimashq.

Liga Arabă cere o intervenție ONU în Siria

Totodată, miniștrii de Externe ai statelor Ligii Arabe au cerut comunității internaționale și Organizației Națiunilor Unite să demareze o acțiune „de descurajare” împotriva regimului sirian pentru presupusul atac chimic de care acesta ar fi responsabil.

„Organizația Națiunilor Unite și comunitatea internațională sunt chemate să își asume responsabilitățile prevăzute în Charta ONU și în normele dreptului internațional prin luarea măsurilor de descurajare necesare”, se arată într-o declarație a miniștrilor de Externe emise duminică, în urma reuniunii de la Cairo.

În declarația oficialilor Ligii Arabe se arată că președintele Bashar al-Assad ar fi „responsabil” pentru atacul din data de 21 August.

Miniștrii de Externe ai statelor Ligii Arabe au mai afirmat că persoanele responsabile pentru atacul cu arme chimice ar trebui judecate, după cum li s-a întâmplat și altor „criminali de război”.

Anterior, Arabia Saudită și opoziția siriană ceruseră membrilor Ligii Arabe să acorde sprijin unei intervenții americane împotriva Siriei.

În replică, Siria a cerut Organizației Națiunilor Unite să prevină „orice agresiune” împotriva Siriei în urma unui apel lansat în weekend de președintele Obama privind lansarea de raiduri punitive asupra armatei siriene ca sancțiune pentru atacul chimic de luna trecută.

Propunerea privind intervenția militară americană în Siria va fi supusă votului în Congres, după revenirea membrilor acestuia din vacanța de vară, care se încheie în data de 9 septembrie.

Într-o scrisoare adresată Secretarului-General ONU Ban Ki-moon și președintelui Consiliului de Securitate Maria Cristina Perceval, ambasadorul sirian Ambassador Bashar Ja’afari a cerut „Secretarului-General ONU să „își asume responsabilitatea în prevenirea unei agresiuni asupra Siriei și să facă tot posibilul pentru găsirea unei soluții politice pentru criza din Siria”.

Ja’afari a cerut Consiliului de Securitate să „mențină rolul de valvă de siguranță pentru a preveni folosirea absurdă a fortei”.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.