Ateliere muzicale

Ediția a 52-a a Festivalului național de romanțe ”Crizantema de aur” este întîmpinată la Tîrgoviște cum se cuvine, pe măsura acestei manifestări longevive, cu audiențe remarcabile pe toate planurile. Astfel, timp de 5 zile, în prima decadă a lui septembrie a fost programată prima ediție a ”Academiei Tinerețea Romanței”, parte a programului național ”Tinerețea romanței”.

Proiectul oferă, în premieră, pregătire specializată unui grup de 20 de interpreți selecționați pentru marea finală în urma celor 7 preselecții regionale, acestor finaliști ai concursului de Interpretare din octombrie adăugîndu-li-se tineri soliști din județul Dîmbovița interesați de apropierea de romanță. În ultimii ani, se știe, ”Crizantema de aur” a marcat constant coborîrea semnificativă a vîrstei la un gen muzical considerat, eronat, drept unul al senectuții.

A fost vorba, în afara acestor ateliere de studiu și pregătire, de un concert ”Tinerețea romanței”, precum și de alte activități dedicate promovării nu numai a romanței, ca gen de patrimoniu al culturii naționale, pe care organizatorii doresc să îl includă în Lista Reprezentativă UNESCO a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității, dar și a Festivalului național ca atare și a municipiului Tîrgoviște, inspirat denumit ”Cetate a romanței”.

Atelierele au fost susținute de personalități respectate, între care s-au numărat soprana Daniela Vlădescu, manager al Teatrului Național de Operă și Balet ”Oleg Danovski” din Constanța; dr. Lucian Vlădescu, pianist, compozitor, orchestrator și dirijor al orchestrei ”Romanța”; dr. Teodor Vasiliu, jurnalist, autor al monografiei ”Istoria Crizantemei de aur”, fondator al ”Casei Romanței” din Tîrgoviște, președinte al Centrului cultural pentru UNESCO ”Cetatea romanței”; Alina Mavrodin Vasiliu, interpretă de prestigiu a romanței, directoare artistică a festivalului ”Crizantema de aur”; as. univ. dr. Mihail Vlădăreanu, dirijor al corului Catedralei Mitropolitane din Tîrgoviște; George Corneanu, actor, primul prezentator al festivalului, vicepreședinte al Centrului cultural ”Cetatea Romanței” și colegul său cu aceeași funcție, prof. univ. dr. George Coandă, scriitor multi-premiat la concursurile de Creație.

Sub îndrumarea acestor reputați specialiști, tinerii aspiranți la glorie au beneficiat de o pregătire complexă, ținînd de perfecționarea calităților vocal-interpretative, de prezența scenică, fiindu-le oferite și vizionări ale unor filmări cu mari artiști ai romanței, dar și schimburi de experiență între soliști și lectori.

În egală măsură, tinerii au avut ocazia să fie pătrunși de spiritul unic al tradițiilor genului, la ”Casa Romanței”, unde sînt prezentate documente rare, afișe și partituri vechi, costume, portrete ale participanților la festival-compozitori, interpreți, actori, prezentatori. Acest muzeu de patrimoniu este cu adevărat reprezentativ pentru istoria romanței și a festivalului, fiind un spațiu fără egal în țara noastră, recunoscut și pe plan internațional, o autentică ambasadă a culturii, devenit chiar în acele zile secție a Complexului Național Muzeal ”Curtea Domnească” din Tîrgoviște. Așa încît, firesc, tot aici s-a desfășurat și concertul ”Tinerețea Romanței”, de închidere a acestor originale ateliere muzicale, sub oblăduirea acelorași merituoși organizatori ai Festivalului ”Crizantema de aur”, între care U. C. M. R.

Reamintim că ”Academia” a inclus lecții de actorie și prezență scenică, de tehnică vocală, de incursiune în patrimoniul poetic al romanței. Toți participanții, cursanți și lectori deopotrivă, au primit mape consistente conținînd cartea ”Romanța și povestea ei”, caiete cu partituri de romanțe vechi și noi, CD-uri cu romanțe, afișe, pliante, programe de sală. Concertul propriu-zis, moderat de Alina Mavrodin Vasiliu, a pus în valoare patrimoniul muzical și poetic al romanței printr-un repertoriu ales cu grijă-romanțe vechi, creații pe versurile marilor poeți români, compoziții mai noi, premiate la secțiunea de Creație a festivalului.

Alături de tinerii soliști au evoluat laureați dîmbovițeni ai concursului, Nicoleta Vasile, Daiana Berbec, Bogdan Hrestic, seara culminînd cu recitalurile excepționale oferite de Daniela Vlădescu și Alina Mavrodin Vasiliu, toți artiștii fiind acompaniați la pian de maestrul Lucian Vlădescu. Peste 25.000 de melomani din țară și din străinătate au urmărit în direct transmisia concertului ”Tinerețea romanței” pe pagina de facebook a Centrului cultural pentru UNESCO ”Cetatea Romanței”, o audiență-record ce confirmă revitalizarea acestui gen muzical de patrimoniu.

Octavian URSULESCU

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.