ATELIERUL DE FERICIRE: ,,Locul făcut special pentru suflete fără fiţe”
Fericirea este pansamentul tuturor problemelor, această stare sufletească de mulţumire este atât de rar întâlnită în zilele noastre încât oamenii uită să mai zâmbească, uită să facă ceea ce îşi doresc, sunt captaţi de o tehnologie care îi deconectează de la frumuseţea naturii, de la zâmbete eclipsate de razele soarelui, si nu mai simt parfumul vieţii.
Toate aceste stări sufleteşti s-au concentrate într-un proiect al cărui mesaj este plin de încărcătură emoţională şi în acelaşi timp un proiect care a adus sute de zâmbete pe chipul oamenilor. Aşa a apărut ATELIERUL DE FERICIRE din Sibiu; iniţiat într-un spaţiu virtual, dar cu activităţi desfăşurate în natură. Iniţiatorul este un tânăr din Sibiu, Robert Paskuj, din dorinţa de a ajuta persoanele din jurul lui , a dat viaţa unui atelier care să aducă fericire pe fetele sibienilor şi nu numai.
R: Cum ţi-a venit această idee ? De ce ATELIERUL DE FERICIRE?
Robert Paskuj: ,,Ideea a pornit spontan, într-un cerc de prieteni discutăm despre situaţii de viaţă, despre declin ; am observat că foarte mulţi dintre ei se confruntă cu astfel de probleme şi m-am gândit să fac un proiect care să concentreze fericirea. Un proiect care să ajute oamenii să pună accent pe viaţa vie, viaţa naturală. “
R: Odată iniţiat acest proiect, ce presupune ATELIERUL DE FERICIRE?
Robert Paskuj : ,,ATELIERUL DE FERICIRE este un loc unde fericirea poate fi trăită pentru cei care au experimentat într-un mod sărăcăcios această stare sufletească. Proiectul se bazează pe relaţionare în grup, o bună comunicare şi o înţelegere specială, avem şi o definiţie a fericirii dată de noi : ,,Fericirea este handmade’’.
R: De ce ai ales să promovezi această iniţiativă în spaţiul virtual?
Robert Paskuj: ,,Spaţiul virtual nu poate fi evitat în societatea de astăzi; este una dintre cele mai bune modalităţi de promovare online.”
R: Câţi membrii sunt implicaţi în acest proiect?
Robert Paskuj: ,,Suntem împărţiţi pe grupe de lucru, într-o grupă de lucru sunt 15 persoane, aceştia îşi desfăşoară activitatea în curs de 100 de zile. Au loc seminarii, dezbateri care să poată să îi facă pe toţi participanţii să îşi depăşească orice problemă. “
R: Aveţi un spaţiu în care au loc întâlnirile?
Robert Paskuj: ,, Toate activităţile pe care le organizăm au loc în mijlocul naturii, este modalitatea prin care ne apropiem mult mai mult de viaţa vie, de frumuseţea naturală. “
R: Cum se desfăşoară aceste întâlniri?
Robert Paskuj: ,,Activităţile se desfăşoară sub forma unor întâlniri între prieteni, intenţionam să aducem persoane care să ne împărtăşească idei, să aducă în atenţia participanţilor divinitatea.”
R: În cadrul dezbaterilor au existat idei mai neobişnuite venite din partea participanţilor?
Robert Paskuj: ,, Pentru fiecare întâlnire, unul dintre participanţi trebuie să propună agenda întâlnirii, iar noi să îl urmăm necondiţionat. Până acum nu au existat idei neobişnuite, dar am avut o mulţime de activităţi interesante.”
R: Ce activităţi desfăşuraţi?
Robert Paskuj: ,,Plimbări cu bicicletă, drumeţii, sărbătorim zile onomastice împreună. Un coleg a propus ceva foarte interesant, să mergem dincolo de graniţele ţării cu mijlocul de transport în comun, să fie ceva neobişnuit fără nicio planificare.
R: Cum a fost feedback-ul venit din exterior?
Robert Paskuj: ,,Eu cred că Sibiul este oraşul perfect pentru a desfăşura astfel de activităţi, am avut un feedback surprinzător de bun, în general sibienii sunt mereu prezenţi în natură, sunt interesaţi să participe la diferite proiecte de acest gen.
R: Ai punctat în descrierea proiectului ,,Un loc pentru suflete fără fiţe”, cum explici?
Robert Paskuj: ,,În cazul atelierului sunt situaţii în care activităţile se desfăşoară într-un spaţiu public, vorbim despre sufletul nostru, despre lucrurile care ne macină în interior, ne dorim să nu ne confruntăm cu atitudini, constrângeri de imagine. În acest context am punctat ,,suflete fără fiţe” .”
R: Cum vezi pe viitor acest proiect?
Robert Paskuj: ,,Pentru acest atelier îmi doresc ceva mult mai mult, îmi doresc să ia forma unei asociaţii cu un caracter comunitar si astfel, numărul beneficiarilor s-ar mări.”
R: Ce le recomanzi tuturor celor care vor să guste din fericirea de la atelier?
Robert Paskuj: ,,În primul rând le recomand să urmărească filmul Yes Man, un film în care actorul Jim Carrey învaţa să spună DA oricărei situaţii. Iar în al doilea rând, PENTRU A NE SIMŢI FERICIŢI, TREBUIE SĂ NE ÎMPĂCĂM CU NOI ŞI CU CEI DIN JUR.”
Pentru toţi cei care îşi doresc să afle mai multe lucruri despre ATELIERUL DE FERICIRE, pot accesa online pagina de facebook: https://www.facebook.com/AtelierulDeFericire
A consemnat:
Anca DRĂGUȚ