Atenţie! Motor! Se filmează… teatru TV!

În studiourile televiziunii publice răsună din nou: „Linişte! Motor! Se filmează!” Colecţia de teatru de televiziune a TVR, cu o istorie de peste 50 de ani, se îmbogăţeşte cu 14 noi spectacole. În această vară, se filmează texte clasice, dar şi piese contemporane inspirate de societatea românească. Aceste piese, adaptate la scenariu de televiziune, vor fi difuzate în premieră în grila de toamnă a canalului TVR 2.

„Mătrăguna”, comedia florentinului Niccolo Machiavelli, este deja filmată şi montată, spectacolul fiind regizat de Dominic Dembinschi. În aceste zile au început filmările la piesa „Efectul Genovese”, o poveste a zilelor noastre în care se vor regăsi mulţi telespectatori. Textul piesei este scris de Alina Nelega, iar scenariul de televiziune şi regia sunt semnate de Ion Gostin. Imaginea îi aparţine lui Silviu Andrei.

Urmează „O noapte furtunoasă”, „Goana după fluturi”, „Noapte bună, mama!”, „Chinezii”, „Aceşti nebuni făţarnici” etc., în regia unor cunoscuţi regizori: Gelu Colceag, Mihai Manolescu, Vitalie Lupaşcu, Mara Manolescu, Mircea Cornişteanu, Claudiu Goga, Constantin Dicu, Dominic Dembinschi.

„TVR face teatru TV din 1957. Aici au montat Liviu Ciulei, Lucian Pintilie, Cornel Todea, Tudor Mărăscu, Alexandru Tocilescu, adică nume grele ale regiei româneşti. TVR a reuşit ceva extraordinar: să păstreze pe peliculă memoria teatrului românesc. Gina Patrichi, Dan Nuţu, Irina Petrescu, Liliana Tomescu, George Constantin sunt doar câteva nume din galeria teatrului românesc, a căror imagine a rămas imortalizată în Arhiva TVR”, spune Ruxandra Ţuchel, coordonator al Casei de producţie TVR.

Noile montări continuă această tradiţie. „Ducem mai departe contribuţia la istoria teatrului românesc, tezaurizând în arhivă o nouă generaţie de actori, de dramaturgi. Nu e puţin lucru, spun eu”, adaugă Ruxandra Ţuchel.

Televiziunea Română aduce teatrul TV în casele telespectatorilor de mai bine de 50 de ani, prin producţii proprii sau preluări ale unor spectacole realizate de diferite teatre din ţară. La finalul anului 1957, spre exemplu, Raportul de activitate al Televiziunii Române menţiona realizarea a trei piese de teatru.

În 1968, la prima ediţiei a Festivalului Internaţional de Teatru de Televiziune de la Sofia, TVR primea Diploma de onoare pentru „Surorile Boga”. Pentru ca, la următoarea ediţie să obţină Premiul şi Trofeul pentru cea mai bună scenografie a unui spectacol TV (Vasile Rotaru – piesa „Discurs pentru o floare”). În 1970, producţia Redacţiei Teatru TV a Televiziunii Române primea două premii ale prestigioasei reviste „Teatrul”: Mariana Mihuţ – Premiul pentru cea mai bună interpretare feminină şi Geo Saizescu – Premiul pentru regie.

În ultimii 23 de ani, producţiile teatrale ale TVR au fost distinse cu: Premii APTR pentru „Trei surori”, „Trenul din zori nu mai opreşte aici”, „Don Juan sau dragostea pentru geometrie”, „Ce zi frumoasă!”; Premii UNITER pentru montări precum „Don Carlos”; Premiul Criticii acordat de Fundaţia Teatru XXI pentru „Un deţinut la Auschwitz”, „Don Juan sau dragostea pentru geometrie”; Premii UCIN pentru „Vocea umană”; Premii la Festivalul Internaţional de la Oradea –  Premiul pentru regie şi Premiul pentru montaj pentru „Cea mai puternică” etc.

În aşteptarea noilor producţii, telespectatorii pot urmări săptămânal spectacolele clasice ale TVR. Luni, 27 mai, pe TVR 2, de la ora 23.10, va fi difuzată piesa „Pescăruşul”, de A.P.Cehov, în regia regretatului Petre Sava Băleanu, într-o distribuţie de excepţie. Gina Patrichi, Victor Rebengiuc, Valeria Seciu, Octavian Cotescu, Dan Nuţu, Mihaela Murgu, Cornel Coman, Virgil Ogăşanu, Dan Nasta dau viaţă  universului cehovian plin de umor sau de amar.

Monica Apostol

Fotografii: Aurel Baboi

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.