Atenţionare de călătorie – Ucraina

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care se deplasează pe teritoriul Ucrainei să evite prezența în zonele în care se desfășoară manifestații.
“Având în vedere recentele evenimente violente din centrul Kievului, soldate cu victime, MAE recomandă cetăţenilor români să nu participe la aceste acţiuni, în caz contrar riscând să fie pedepsiţi în conformitate cu noua legislație în vigoare de la 22 ianuarie 2014″, se arată într-un comunicat remis Atenționarea este valabilă îndeosebi pentru zonele centrale ale orașului Kiev (Piața Independenței, bulevardul Hresciatik, stadionul DINAMO), dar și pentru alte localități în care se pot declanșa manifestații asemănătoare.

O persoană a fost ucisă în urma operațiunii forțelor de securitate de înlăturare a baricadelor ridicate de protestatarii din Kiev și de reținere a acestora, în conformitate cu noile legi care limitează dreptul de a protesta.

Cel puțin un demonstrant a fost ucis în confruntările declanșate în urma intervenției forțelor speciale în scopul înlăturării baricadelor de la tabăra protestatarilor din centrul Kievului, unde demonstranții și poliția se înfruntaseră în ultimele două nopți.

Protestatarii au înfruntat ninsorile abundente, rămânând în piața din centrul Kievului și în dimineața de miercuri, în ciuda avertismentelor lansate de premierul Mykola Azarov, privind posibilitatea folosirii forței de către trupele de securitate pentru dispersarea demonstranților.

Azarov a declarat într-un interviu acordat televiziunii ruse că, în cazul în care „provocatorii” nu vor înceta acțiunile lor, autoritățile ar putea acționa în conformitate cu prevederile noilor legi, care interzic protestele ample pe teritoril Ucrainei.

Comentariile premierului Ucrainei vin după ce site-ul de știri Dzerkalo Tyzhnia a anunțat că autoritățile au creat deja un plan precis de recăpătare a controlului asupra spațiului ocupat de demonstranți, prin folosirea a 8.000 de membri ai forțelor de securitate. Nu se precizează data intervenției.

Marți, președintele Viktor Yanukovici a refuzat o întâlnire cu un lider al opoziției, reducând, astfel, șansele găsirii unei soluții pașnice pentru actuala criză politică.

Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a avertizat că situația din Ucraina scapă de sub control, după două luni de proteste declanșate de refuzul președintelui Yanukovici de a semna un acord cu Uniunea Europeană.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.