Audiere publică ,,Regionalizarea României – între pericole și oportunități”

Regionalizarea va schimba România. Procesul este în derulare acum, iar cei implicați și interesați de viitorul țării vor beneficia de toate avantajele acestei reforme administrative naționale.
Vicepremierul Liviu Dragnea a spus că fiecare reședință de județ poate avea un rol fundamental în construirea viitoarelor regiuni: “Prima noastră propunere este ca în fiecare județ să existe o reședință cu o anumită competență într-un domeniu (…) în așa fel încât fiecare județ, fiecare comunitate din fiecare județ component al regiunii să simtă, să primească din avantajele regionalizării”.
Memorandumul adoptat de Guvern privind regionalizarea spune că 13 competențe vor fi delegate viitoarelor regiuni ale României.
Pentru ca decizia finală să corespundă voinței și intereselor românilor, Coaliția 52, Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor, din cadrul Universității Babeș Bolyai, și Academia de Advocacy inițiază audierea publică ,,Regionalizarea României – între pericole și oportunități”. Evenimentul va avea loc la Cluj-Napoca, în 28 martie, de la ora 11, în Aula Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor.
Sunt așteptate să participe la eveniment autorități locale, județene și naționale, dar și reprezentanți ai grupurilor societății civile: mediul de afaceri, sindicate, patronate, camere de comerț, mediul nonguvernamental, precum și orice persoană interesată de modul în care va fi realizată regionalizarea. Cu ocazia audierii publice vor fi colectate opinii scrise din toată țara (termen de colectare: 25 martie) care să răspundă la trei întrebări:
 Cum folosim regionalizarea ca să rezolvăm problemele majore ale României? – sunt așteptate puncte de vedere despre problemele comunităților care, în opinia unora, pot fi rezolvate prin această reformă: utilități, educație, turism etc.
 Ce oportunități apar prin regionalizare? – au sau nu comunitățile șanse mai mari să colaboreze, sunt domenii noi sau vechi ce pot fi dezvoltate mai ușor etc.
 Cum să se împartă puterea între județele dintr-o regiune? – cum să fie coordonate competențele la care renunță Guvernul, care este rolul fiecărui județ la nivel de regiune etc.
Pot transmite răspunsuri atât cei care vor participa la evenimentul de la Cluj-Napoca, dar și persoanele care vor să își spună punctul de vedere cu privire la conceptul care va sta la baza regionalizării. Detalii despre tema supusă dezbaterii, îndrumări cu privire la scrierea opiniei și transmiterea ei către organizatori sunt pe www.advocacy.ro.
Opiniile colectate vor fi analizate de o comisie de experți, iar concluziile – sub forma unui raport sinteză – vor fi transmise Guvernului și vor fi făcute publice.
De ce e nevoie să participe la această audiere cât mai mulți români?
Pentru că e dreptul lor să transmită Guvernului ce își doresc de la regionalizare, ei pot fi partenerii Guvernului în stabilirea conceptului acestui proces la care se lucrează acum. Cu cât vor fi transmise mai multe opinii, cu atât mai mare va fi impactul asupra autorităților naționale, iar rezultatul va fi în acord cu nevoile și realitățile românilor.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.