Australia: Mii de hectare de mangrove „au murit de sete” din cauza schimbărilor climaterice
Mii de hectare de mangrove „au murit de sete” în nordul extrem al Australiei, acesta fiind cel mai important fenomen de acest gen atribuit schimbărilor climaterice înregistrat vreodată, au atras atenția marți cercetătorii, informează AFP
Aproximativ 7.400 de hectare ale acestor ecosisteme palustre au pierit în golful semiarid Carpentaria, pe o întindere de o mie de kilometri, susțin oamenii de știință de la Universitatea James Cook din Australia în „Journal of Marine and Freshwater Research”.
Acest declin — care are ca rezultat moartea mangrovelor sau defolierea acestora — a fost confirmat prin studii aeriene și prin cartografierea prin satelit asociate cu rezultatele înregistrărilor meteorologice.
Expertul în mangrove Norm Duke, de la Universitatea James Cook, susține că trei factori au contribuit la acest eveniment fără precedent. „Din 2011 zona de coastă a avut parte de ploi sub limita medie, iar seceta din 2015/2016 a fost extrem de severă”, a spus acesta. „Apoi, temperaturile din zonă au atins niveluri record, iar în al treilea rând, unele mangrove au rămas pe uscat deoarece nivelul mării a scăzut cu circa 20 de centimetri în timpul unui El Nino deosebit de puternic”, a completat el făcând referire la fenomenul climateric ce se petrece la patru-cinci ani și afectează nivelul de precipitații ce cauzează atât secetă cât și inundații.
Potrivit lui Duke, acești trei factori au fost îndeajuns de puternici pentru a se produce ceea ce oamenii de știință consideră că este cel mai sever fenomen de distrugere a mangrovelor înregistrat până acum. „Pe scurt, au murit de sete”, a precizat expertul.
Mangrovele joacă un rol ecologic deosebit de important, ele protejând vegetația marină și coralii, dar având și un rol de filtrare a apei care se curge de pe uscat. În plus, acționează ca habitat preferat de numeroase specii de pești aflate în perioada de reproducere. De asemenea, aceste forme de vegetație alcătuite din arbori și arbuști caracteristice țărmurilor maritime mlăștinoase absorb o mare cantitate de carbon din atmosferă.
Duke a adăugat că oamenii de știință cunosc acum că mangrovele, precum recifele de corali, sunt vulnerabile la schimbările climaterice și la fenomenele extreme de mediu, iar situația este monitorizată îndeaproape.
În Australia se află circa 7% din suprafața cu mangrove a lumii.
Sursa: AGERPRES