Austria nu este de acord cu un venit minim unitar în UE

Cu câteva zile înainte de summitul UE pe probleme sociale, ministrul austriac al Muncii, Martin Köcher, a anunțat că țara sa nu este de acord cu ideea unui venit minim unitar la nivelul întregului bloc comunitar.

Oficialul austriac a afirmat răspicat că Uniunea Europeană „nu are competențe în ce privește politicile de pe piața muncii și că acest domeniu trebuie să rămână exclusive în atribuțiile statelor membre”.

Deși social-democrații austrieci susțin că o astfel de măsură ar reprezenta un pas important spre o Europă mai responsabilă social, Guvernul de la Viena nu susține o astfel de idee.

Nici Danemarca și nici Suedia nu sunt de acord cu așa ceva. „Salariul minim nu este ceva ce să stabilească politicienii, ci uniunile sindicale”, afirmă ministrul Afacerilor Europene al Suediei, Hans Dahlgren.

Austriecii primesc 14 salarii pe an, cu cele două în plus taxate cu doar 6%. Salariul minim din Austria este de circa 1.000 de euro, dar foarte puțini sunt cei care se chinuie cu un astfel de venit.

În România, campioana angajărilor pe salariu minim, se câștigă vreo 450 de euro pe lună. Doar în Bulgaria acest venit este mai mic.

    
 
 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.