Autorităţile din Kazahstan îşi reafirmă angajamentul de a efectua reforme judiciare după moartea activistului reţinut în urma insuficienţei cardiace

La data de 25 februarie 2020, activistul civic Dulat Agadil a decedat din cauza  unei insuficienţei cardiace, aflîndu-se în izolatorul de anchetă din capitala  Kazakhstanului, Nur-Sultan. El fusese reţinut şi acuzat de încălcarea condiţiilor arestării sale la domiciliu, în care a fost plasat la începutul acestui an, pentru lipsa de respect faţă de instanţă.

Potrivit rezultatelor examinării medicale, cauza morţii lui Dulat Agadil a fost determinată de  insuficienţa cardiovasculară acută. Ce este cert şi indubitabil este faptul că, nu s-au găsit urme de leziuni corporale.

La audierea celor patru persoane, colegi de celulă,  care se aflau împreună cu el în  momentul decesului în cazul cercetării cauzei morţii s- a confirmat lipsa unei agresiuni fizice din partea gardienilor sau a anchetatorilor, din declaraţiile celor patru deţinuţi.

Având în vedere marea rezonanţă publică, Preşedintele Kazahstanului Kasym-Zhomart Tokaev  a cerut investigarea amănunţită a cazului.

Urmare a acestui fapt şi a rezultatelor anchetei cazului acestui recunoscut activist, excelenţa sa a făcut următoarea declaraţie : „Cu certitudine pot afirma că, din păcate, activistul Dulat Agadil a murit ca urmare a insuficienţei cardiace. A spune contrariul înseamnă a merge împotriva adevărului”, a spus Preşedintele Tokaev. Tot domnia sa, a menţionat că „indiferent de opiniile pe care le avea, el este în primul rând un om”.

Moartea bruscă a activistului civic Dulat Agadil, care a participat la multe acţiuni de protest, a provocat o rezonanţă largă în Kazahstan. La începutul lunii martie, în ţară a avut loc un val de mitinguri de protest faţă de moartea intempestivă a militantului civic Dulat Agadil…

Susţinătorii lui D. Agadil au acuzat autorităţile Kazahstanului de decesul  activistului. Cu toate acestea, ancheta a  dovedit fără tăgadă că Dulat Agadil a murit din cauza insuficienţei cardiace.

De la preluarea mandatului, Preşedintele Tokaev poziţionează Kazahstanul drept un  „stat  democrat, transparent şi bine intenţionat cu cetăţenii ei”.

Preşedintele a lansat o serie de schimbări interne de tip social, economic şi politic, menite să sporească calitatea vieţii întregii naţiuni din Kazahstan. În acest sens a fost creat Consiliul Naţional al încrederii publice, unde opinia publică din  societate poate discuta diverse probleme care o privesc cu adevărat, contribuind astfel la consolidarea dialogului naţional privind politica publică şi  a reformelor de tipul occidental, cu care  de altfel, domnia sa a fost familiarizat încă de când era înalt funcţionar ONU.

În încercarea de a îmbunătăţi siguranţa publică, Preşedintele Tokayev a adoptat o serie de măsuri pentru înăsprirea pedepselor pentru infracţiunile grave, precum violenţa sexuală, droguri, conducere în stare de ebrietate, braconajul, atentarea la integritatea pădurarilor, violenţa domestică împotriva femeilor şi pentru infracţiuni grave împotriva persoanei dar mai ales când este vorba de  copiii.

 

                                                                                                                                        prof.univ.dr. Florentin SCALEŢCHI

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.