Avertismentul ASF privind stabilirea unui tarif de referință pentru RCA

Aplicarea unui tarif de referință pentru asigurările RCA poate atrage pentru România procedura de infringement, a declarat, joi, în cadrul unei conferințe de specialitate, Albin Biro, membru în Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).

‘(…) de ce nu înțelegem că această prevedere, cu intervenția în tarife a supraveghetorilor sau a oricăror instituții ale statului, este interzisă. Totuși, în contradicție cu această prevedere, venim cu plafonare și un preț de referință. Toate acestea sunt intervenții și la un moment dat, dacă nu din cauza plafonării tarifelor, dar pentru stabilirea unui tarif de referință putem intra în procedură de infringement. Dacă scrie acolo că regula în acest club al Uniunii Europene este să respectăm ceva, atunci noi de ce plafonăm tarifele? În acest caz, vom mai avea parte de infringementuri’, a spus oficialul ASF.

Acesta a precizat că sunt state care nu sunt membre ale Uniunii Europene, cum este Elveția, în care se respectă sistemul RCA.

‘Ori suntem în acest club și respectăm niște reguli, intrăm cu pieptul înainte, ori vedem ce face. Trebuie să ne decidem: dacă suntem în Uniunea Europeană atunci toate regulile sunt valabile și pentru noi, dacă nu suntem în Uniune atunci facem cum au făcut alții și facem reguli doar pentru noi. Și Elveția face parte din acest sistem RCA chiar dacă nu este parte a Uniunii Europene’, a subliniat Albin Biro.

Piața asigurărilor din România a fost dominată, în 2016, de criza asigurărilor auto obligatorii, declanșată de către transportatori din cauza creșterii exponențiale a tarifelor, criză care a dus la emiterea unei Ordonanțe de Guvern care prevede plafonarea prețurilor RCA pe o perioadă de șase luni.

Noile tarife au intrat în vigoare începând cu data de 18 noiembrie 2016 pentru o perioadă de șase luni.

În cazul persoanelor fizice, o primă maximă RCA de 3.087 lei este plătită de către un șofer care are mai puțin de 25 de ani și conduce o mașină de peste 2.500 cmc, iar cea mai redusă primă RCA, de 541 lei, este achitată de către un șofer cu vârsta de peste 60 de ani de ani pentru un autovehicul cu o capacitate de 1.201 — 1.400 cmc. În cazul autovehiculelor destinate transportului de marfă, o persoană fizică plătește între 749 lei, pentru o masă maximă mai mică de 2,3 tone, și 2.979 lei pentru un autovehicul de peste 16 tone.

În cazul persoanelor juridice, pentru autovehicule cu masa maximă autorizată mai mică de 3,5 tone și maximum 9 locuri prima RCA variază între 885 lei și 1.285 lei, iar pentru autovehiculele destinate transportului de marfă între 943 lei și 7.534 lei pentru mașinile de peste 16 tone.

Uniunea Națională a Societăților de Intermediere și Consultanță în Asigurări din România (UNSICAR) organizează, joi, ediția cu numărul XII a Conferinței Naționale a Brokerilor de Asigurări și Pensii.

Tema din acest an a evenimentului este ‘2017 — anul Inovării, Dezvoltării și Definirii viitorului în asigurări’, iar cele două subiecte principale ce vor fi aduse în dezbatere sunt legate de Directiva privind Distribuția Asigurărilor (IDD) și situația din piața RCA.

Sursa: AGERPRES

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.