Banca Centrală Europeană vrea comisioane mai mici la plăţile efectuate cu cardul

Banca Centrală Europeană (BCE) limitează comisioanele interbancare plătite de magazine pentru acceptarea cardurilor, masură ce urmează a fi adoptată şi în România. Astfel, BCE intenţionează să stimuleze competiţia pe piaţa plăţilor cu cardul, permiţând intrarea de noi jucători, ceea ce va determină o creştere a utilizării plăţilor electronice.

Autoritatile europene vor limita la maxim 0,2% comisioanele la platile cu cardul de debit si la 0,3% la cele cu cardul de credit, limite ce urmeaza a fi impuse si in Romania, unde in prezent comierciantii platesc cam de 5 ori mai mult, respectiv in jur de 1%, conform calculelor Consiliului Concurentei.

Ministerul Finantelor a publicat un proiect de lege care prevede plafonarea comisioanelor si in Romania, la aceleasi niveluri stabilite si la nivel european.

„BCE apreciaza faptul ca prin aceasta reglementare se stabilesc norme comune la nivel european cu privire la comisioanele interbancare (interchange) si in acelasi timp se uniformizeaza normele tehnice aferente tranzactiilor cu carduri”, se arata intr-o opinie publicata pe site-ul bancii cu privire la regulamentul ce urmeaza a fi adoptat de Parlamentul si Comisia Europeana.

„Propunerile sunt in general conform normelor existente ale Eurosistemului”, precizeaza BCE. Aceasta adauga ca respectivele comisioane interchange sunt in cea mai mare parte nereglementate si astfel foarte diferite in statele membre. De aceea, introducerea unor reguli comune vor contribui la integrarea pietei interne de plati si vor sustine implementare Zonei Unice de Plati in Euro (SEPA).

„Noile reglementari, mai spune BCE, vor mai avea ca efect reducerea fragmentarii pietei si vor crea conditii de concurenta echitabile (level playing field), care vor stimula concurenta intre jucatorii pietei si vor facilita aparitia unor noi furnizori de servicii de plati cu cardul, conducand astfel la o eficienta si o utilizare mai mare a platilor electronice.”

Autor: Bancherul.ro

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.