Băncile chineze, interesate să finanţeze proiecte în România de peste 3 mld euro

Ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructura si Investitii Straine, Dan – Coman Sova, s-a intalnit miercuri, 4.09.2013, la Beijing, cu reprezentantii principalelor institutii financiar-bancare din China.

Ministrul a avut intrevederi cu liderii China Investment Corporation (CIC), China Development Bank si China Exim Bank.

Agenda discutiilor s-a concentrat pe doua subiecte de o importanta majora atat pentru institutile financiar bancare chineze, cat si pentru statul roman. Primul subiect se refera la posibilitatea finantarii de catre aceste banci a companiilor chineze care doresc sa dezvolte proiecte in Romania, in absenta unor garantii oferite de stat. De altfel, niciun stat din Europa Centrala si de Est nu ofera garantii guvernamentale in dezvoltarea proiectelor de investitii. In Romania nu este favorizata politica acordarii garantiilor de stat, ci implementarea proiectelor de concesiune sau de Parteneriat Public Privat viabile economic si financiar, prin care investitorul privat sa-si recupereze investitia sau imprumutul atras de pe piata din veniturile rezultate din proiectul de infrastructura. Spatiul fiscal romanesc este relationat elementelor ce contureaza deficitul bugetar, conform Eurostat, si prevederilor Tratatului de la Maastricht. In 3 ani de zile Romania a trecut de la un deficit bugetar de 8,7% din PIB la sub 3% din PIB, inregistrandu-se astfel al doilea mare efort de consolidare fiscala din UE. Datorita acestui efort Romania a iesit din procedura de deficit excesiv.

Al doilea subiect de pe agenda discutiilor a fost posibilitatea demararii de proiecte care sa acceseze finantarea diponibila in cadrul facilitatii oferite de Guvernul chinez. Este vorba despre linia de credit de 10 miliarde USD pentru realizarea de proiecte de cooperare in tarile ECE, precum si despre fondul de cooperare pentru investitii, in valoare de 500 milioane USD, cu participarea institutiilor financiar-bancare din R. P. Chineza.

Delegatia romana condusa de ministrul Dan Sova este prima delegatie din Europa Centrala si de Est care s-a intalnit cu liderii China Investment Corporation (CIC). Aceasta din urma a fost infiintata in anul 2007 cu scopul de a investi in afaceri pe termen lung, majoritatea investitiilor fiind facute in Statele Unite si Europa Occidentala.

Cu ocazia celor trei intrevederi, ministrul roman a prezentat proiectele prioritare pentru Romania pentru viitorul apropiat: podul peste Dunare de la Braila, tronsonul ramas neexecutat din Autostrada Transilvania, Hidrocentrala de la Tarnita Lapustesti, aflatat in legatura directa cu terminalele 3 si 4 de la Cernavoda, si autostrada Pitesti – Craiova.

Pe langa posibilitatea finantarii companiilor chineze care doresc sa dezvolte proiecte in Romania, reprezentantii CIC s-au aratat interesati si de procesul de privatizare a companiilor romanesti. In prezent exista 11 companii de stat aflate in proces de privatizare.

Pe de alta parte, China Development Bank a solicitat partii romane realizarea, pana in luna noiembrie, a unor prezentari detaliate si estimari financiare ale proiectelor de investitii prioritare pentru Romania in vederea analizarii lor in scopul demararii viitoarelor proceduri de finantare.

In urma discutiilor purtate s-a convenit dezvoltarea unui dialog efficient in viitorul apropiat in scopul obtinerii unor rezultate reciproc avantajoase.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.