Băncile vor acces la bazele de date naţionale

Bancherii vor să ştie dinainte pe cine împrumută, după ce s-au confruntat cu fraude bancare şi cu un număr tot mai mare de credite neplătite. Autoritatea pentru protecţia datelor cu caracter personal nu este de acord cu cererea băncilor.

Scandalurile din ultima vreme legate de credite luate cu acte false îi determină pe bancheri să revină la un proiect mai vechi. Vor să aibă acces la bazele de date ale Ministerelor de Finanţe şi de Interne.

Băncile susţin că este foarte greu să verifice dacă actele cu care firmele vin să facă împrumuturi sunt reale. Iar în cazul persoanelor fizice, vor să verifice dacă actul de identitate e real şi apartine într-adevăr persoanei care vrea creditul.

Autoritatea pentru protecţia datelor cu caracter personal nu permite, însă, accesul liber la datele cetăţenilor, fără acceptul lor şi fără un motiv solid.

“Societăţile bancare au pus bazele Biroului de Credit, astfel că autoritatea de supraveghere nu consideră că obţinerea accesului la baze de date naţionale justifică un interes legitim.”

Sursa: Financiarul.ro

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.