Bani pentru Guvernul… nerecunoscut al Afganistanului

Afganistanul are la conducere un regim nerecunoscut de nimeni, dar căruia i s-a promis de către occident o mare sumă de bani.

Liderii G20 s-au angajat să colaboreze „pentru a preveni o catastrofă umanitară” în această țară, iar UE a promis să acorde ajutor umanitar de un miliard de euro.

În realitate, însă, noul guvern taliban din Afganistan i-a avertizat pe emisarii americani şi europeni că tentativele de presiune sub forma sancţiunilor ar putea declanşa un nou val de refugiaţi.

Ministrul afgan de Externe, Amir Khan Muttaqi, i-a anunțat cu subînțeles pe diplomaţii occidentali că „slăbirea guvernului afgan nu este în interesul nimănui, pentru că ar putea afecta direct lumea în sectorul securităţii şi ar putea antrena o migraţie economică”.

În momentul de faţă, sancţiunile internaţionale stricte impuse Afganistanului  se traduc prin lipsă de lichidităţi în bănci şi imposibilitatea de a plăti salariile funcţionarilor.

„Cerem urgent statelor lumii să pună capăt sancţiunilor şi să permită băncilor să funcţioneze normal, pentru ca organizaţiile de caritate şi guvernul să poată plăti salariile personalului din rezervele proprii şi ajutor internaţional”, a spus Muttaqi.

Ţările europene se tem că, în cazul unui colaps al economiei afgane, numeroşi migranţi vor porni spre Europa, creând presiune asupra frontierelor Uniunii Europene.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.