Bank of Cyprus rămâne închisă

Bank of Cyprus rămane închisă încă 2 săptămâni pentru că au eşuat negocierile cu Banca Transilvania. În aceste condiţii, criza băncilor cipriote din România (Bank of Cyprus si Marfin Bank) se agravează, iar BNR ar putea prelua situaţia sub controlul sau, dacă ciprioţii nu cedează, altfel şi-ar afecta serios credibilitatea.

Este clar ca Bank of Cyprus nu se mai poate deschide in Romania, indiferent de ce ar face BNR, intrucat, pe de o parte, si-a pierdut credibilitatea clientilor, iar pe de alta parte nici nu doreste acest lucru, se pare, ci mai degraba urmareste lichidarea afacerilor din tara noastra si aplicarea masurilor luate in Cipru, adica taxarea cu pana la 60% a depozitelor negarantate, de peste 100.000 de euro.

O strategie perdanta, intrucat cedarea Bank of Cyprus catre o banca romaneasca pare sa fie singura solutie viabila pentru ei. Ar mai fi si alte optiuni, precum transferul depozitelor sau fuziunea celor doua banci, cum scriam aici, dar care sunt  mai putin probabile, cel putin in acest moment.

Banca acumuleaza, in acest timp, foarte multe pierderi, inclusiv prin neachitarea ratelor la credite. Cipriotii ar fi castigat mult mai mult daca ar fi acceptat orice oferta din partea Bancii Transilvania, chiar si pentru 0 lei: banca si-ar fi recuperat mai rapid cele peste 500 de milioane de euro sub forma de credite acordate romanilor si ar fi scapat si de plata dobanzilor la cele aproape 250 de milioane de lei sub forma de depozite.

Si ar fi bine ca cipriotii sa accepte, pana la urma, o astfel de oferta, altfel situatia devine si mai grea pentru ei. Pentru ca, sa nu uitam, in Romania mai au o banca, Marfin Bank, o subsidiara a Laiki, banca desfiintata in Cipru, prin transferul depozitelor garantate si activelor performante catre Bank of Cyprus, in timp ce restul depozitelor si activelor neperformante vor constitui o banca-punte (band bank) ce va fi vanduta in final.

Asadar, in cadrul negocierilor cipriotilor cu BNR trebuie sa se discute si despre Marfin Bank, o banca cu statut de persoana juridica romana, asadar sub controlul BNR, a carei situatie, odata cu prelungirea crizei, nu este deloc roz. Probabil ca banca sufera retrageri masive de depozite in aceste momente, astfel ca trebuie sa faca apel pentru lichiditati fie la BNR fie la banca-mama din Cipru, care nu mai exista, practic. Cel mai probabil, solvabilitatea bancii va fi afectata in curand, astfel ca BNR va trebui sa ceara cipriotilor capital suplimentar, numai ca acestia nu stau deloc bine cu fondurile in acest moment.

Lucrurile se complica, asadar, iar BNR va fi nevoita, mai mult ca sigur, sa puna piciorul in prag si sa ia situatia sub controlul sau. Cum va face si cand, ramane de vazut.

Deocamdata, guvernatorii bancilor centrale, Mugur Isarescu si Panicos O. Demetriades, duc lupte grele, dar totul depinde de ce va face acesta din urma in urmatoarele zile: va ceda si va accepta preluarea Bank of Cyprus de catre o banca romaneasca sau va trebui Isarescu sa-si arate coltii?

Sursă: http://www.bancherul.ro

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.