Băsescu a renunțat la referendum după decizia CCR

Președintele Traian Băsescu a sugerat sâmbătă, la finalul unei întâlniri pe care a avut-o cu reprezentanții Fundației Mișcarea Populară de la centru și din teritoriu, că după decizia Curții Constituționale privind legea referendumului, a renunțat momentan să mai convoace un referendum care să-l repete pe cel din 2009.

„Cum s-o văd? Cum o vede toată lumea. Așa cum e, așa trebuie pusă în aplicare”, a spus Băsescu despre decizia CCR care a stabilit că pragul de 30 la sută pentru validarea referendumului va putea fi aplicat abia la un an de la intrarea în vigoare a legii.

„Eu am inițiat referendumul pe fondul faptului că majoritatea parlamentară, USL-ul, nu respecta referendumul din 2009. Așa, am speranța că atunci când se vor hotărî să promoveze Constituția vor deveni realiști și vor ține cont”, a explicat Băsescu de ce nu are de gând să mai convoace în acest an un referendum.

„Dacă nu (dacă USL nu va ține cont, n.r.), partea formală este deja parcursă, le voi reaminti printr-un referendum ce vor românii. Referendumul meu este strâns legat de referendumul USL-ului de revizuire a Constituției”, a mai declarat Băsescu.

El a refuzat să spună deschis că amână referendumul pe care l-a anunțat.

„Eu nu amân, eu îi urmăresc. Funcție de decizia lor, semnez și eu decretul”, a subliniat președintele, care n-a scăpat prilejul de a caracteriza din nou proiectul de Constituție inițiat de USL drept „Constituția unei găști”. „Eu sunt convins că mult mai repede trece cu 50 la sută referendumul meu decât Constituția lor. Pentru că asta nu e Constituției României, e Constituția unei găști (…) Eu stau cu referendumul, funcție de reacțiile lor”, a mai spus Băsescu.

Acesta a făcut și un comentariu surprinzător în legătură cu eventualitatea comasării referendumului pentru revizuirea Constituției inițiată de USL cu alegerile prezidențiale, dând de înțeles că, din punctul său de vedere, o asemenea comasare ar presupune că noul președinte „va intra în mandat” tot pe actuala Constituție, adică păstrând atribuțiile de acum.

„Pentru când lași „președintele paiață”, cum i-am spus eu? Pentru după mandatul meu sau pentru când? Nimic nu e cristalizat în mintea liderilor USL. Vom vedea”, a spus Băsescu.

De remarcat însă că teoria acestuia, deși ridică o problemă aparent corectă, cade în fața unei judecăți procedurale. Astfel, președintele nou ales „va intra în mandat” – ca să reluăm termenul utilizat de Băsescu însuși – la expirarea celor cinci ani ai lui Băsescu la Cotroceni, adică pe 22 decembrie 2014. Pe de altă parte, dacă referendumul de revizuire este organizat odată cu turul I al alegerilor prezidențiale, noua Constituție va intra imediat în vigoare, undeva în luna noiembrie 2014, deci înainte de „intrarea în mandat” a noului titular de la Cotroceni.

De asemenea, în Constituția revizuită se poate stipula în mod expres, la capitolul de dispoziții tranzitorii, faptul că prevederile sale se aplică tuturor instituțiilor (inclusiv celei prezidențiale) indiferent de momentul începerii mandatului.

Sergiu Bidilă, A.M.PRESS

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.