Serviciu  informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

Băsescu atacă la CCR Statutul aleşilor

Publicat: duminică, 28 aprilie 2013

Preşedintele României, Traian Băsescu, a trimis vineri, 26 aprilie a.c., preşedintelui Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, în conformitate cu prevederile Articolului 146 lit. a) din Constituţia României şi ale Articolului 15 din Legea nr. 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, o sesizare de neconstituţionalitate a Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor.

Preşedintele nu mai putea să retrimită la Parlament proiectul de lege şi l-a atacat la CCR
Reamintim că statutul aleşilor a fost adoptat pe 20 martie în forma stabilită în comisii. Cu 360 de voturi „pentru” şi 38 „împotrivă”,  plenul Parlamentului a votat, miercuri, statutul deputaţilor şi senatorilor, în forma stabilită de Comisiile juridice şi de Statut.

Senatorii şi deputaţii s-au reunit, miercuri, în şedinţă comună pentru a face modificări la noul Statut al parlamentarilor. Aleşii au fost nevoiţi să se conformeze deciziei Curţii Constituţionale, care a declarat neconstituţionale două articole din Statutul parlamentarilor.

Astfel, membrii comisiilor au decis să modifice termenul în care parlamentarii, găsiţi incompatibili de ANI, vor putea contesta raportul ANI, de la 45 de zile la 15 zile, cum prevede legea ANI.

Comisiile au introdus, în plus, o prevedere potrivit căreia orice dispoziţie contrară acestei legi de modificare a Statutului se abrogă, prevedere criticată de reprezentanţii PDL.

O altă modificare adusă în comisii se referă la perioada de 6 luni în care se interzice unui parlamentar aflat în conflict de interese să participe la şedinţe, această perioadă fiind stabilită la 30 de zile.

Curtea Constituţională a României a decis pe 27 februarie că este neconstituţională modificarea la Statutul deputaţilor şi senatorilor referitoare la termenul de 45 de zile în care parlamentarul poate contesta în instanţă raportul de evaluare al ANI.

PDL şi PPDD au depus la CCR, în 14 februarie, sesizarea privind proiectul de modificare a Statutului parlamentarilor, adoptat de plenul comun al celor două Camere. Sesizarea depusă CC este semnată de 25 de parlamentari, din care 24 ai PDL şi unul al PPDD.

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=5620

Publicat de la data apr. 28 2013. Categorii POLITIC.

Zona comentariilor

Meteo în țară

23 august 2019, 0:09
 

ENE
Senin
22°C
7 km/h
Perceput de temperatură: 21°C
Presiunea: 1020 mb
Umiditate: 64%
Vânt: 7 km/h ENE
Rafale de vânt: 7 km/h
UV-Index: 0
Răsarit: 6:26
Apus: 20:10
Prognoza 23 august 2019
Zi
 

NE
Parţial însorit cu furtună
34°C
Vânt: 14 km/h NE
Rafale de vânt: 18 km/h
max. UV-Index: 7
Noapte
 

NE
Predominant senin
22°C
Vânt: 11 km/h NE
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 7
More forecast...
 

RSS De la ANM:

  • Informare meteorologica
    Ziua/luna/anul : 21-08-2019 Ora : 10 : 00 Nr. mesajului : 1 Intervalul : 21, 22, 23 august; Zonele afectate : conform textului; Fenomene : disconfort termic; Mesaj : INFORMARE METEOROLOGICĂ Fenomene vizate: disconfort termicInterval de valabilitate: 21, 22, 23 augustZone afectate: conform textului       În intervalul menționat, disconfortul termic va fi ridicat îndeosebi în […]

Loto

Horoscop

  • 225.389 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team