Băsescu: Board-ul FMI ar putea valida încheierea unui nou acord cu România

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, la Pro TV, că România s-a descurcat rezonabil în îndeplinirea punctelor din Acordul cu FMI şi că board-ul va valida încheierea unui nou Acord.

Nu e atât de negativă cum o aud în presă. Eu cred că boardul FMI va constata îndeplinirea în cea mai mare parte a criteriilor stabilite de comun acord cu Guvernul României şi va valida încheierea celui de-al doilea acord”, a declarat Băsescu, duminică, la emisiunea „După 20 de ani” de la PRO TV, întrebat fiind despre părerea sa privind realizarea de Guvern a punctelor din Acordul cu FMI.

Băsescu a declarat că obiectivele noului acord nu vor aduce noi măsuri de austeritate.

„Nu austeritate, că România nu mai este în perioadă de austeritate. Faptul că Guvernul nu creşte salariile şi pensiile, nu înseamnă că România este în austeritate. Dar eu aş spune că România a trecut la faza la care drămuieşte mai corect banii publici din punct de vedere al populismelor”, a mai spus Băsescu.

Referendumul, convocat chiar și cu pragul de prezență de 50 la sută

Şeful statului a anunţat  că va convoca referendumul care să repete întrebările din 2009, indiferent dacă CCR va accepta legea privind scăderea pragului de prezență la 30 la sută sau o va respinge și va păstra astfel actualul prag, de 50 la sută plus 1. Băsescu a spus că va renunța la referendum doar dacă în noua Constituție se va accepta reducerea numărului de parlamentari la 300 și trecerea la un Parlament unicameral. În caz contrar, a subliniat președintele, își va asuma inclusiv riscul unui referendum invalidat.

„Ar fi un eșec al meu și mi-l asum. Dar eu nu vreau să mi se reproșeze faptul că nu am utilizat toate pârghiile pentru punerea în aplicare a acelui referendum (…) În cazul în care Constituția nu va reflecta referendumul din 2009, eu voi declanșa referendumul, chiar cu riscul de a nu fi validat”, a arătat Băsescu.

Băsescu: Comunicarea cu Ponta e foarte bună

Șeful statului a anunțat  că relaţia sa de comunicare cu premierul Victor Ponta este foarte bună şi au discuţii „extrem de deschise”.

„Da, am şi o relaţie de comunicare foarte bună. Discuţiile mele cu premierul sunt extrem de deschise pe problemele pe care doreşte să le discutăm. Vorbim destul de des, cel puţin de două – trei ori pe săptămână, ne întâlnim o dată la o săptămână, la două săptămâni. (…) Eu nu văd niciun motiv pentru care să nu reziste (USL n.r.). Cu ce încurcă acest pact, pentru că el se referă doar la relaţia preşedinte-premier? Eu nu am un pact de coabitare cu USL, nu am un pact de coabitare cu Parlamentul, dar cele două ramuri ale Executivului, preşedinte şi Guvern, trebuie să coopereze, pentru că altfel aruncăm ţara în aer”, a explicat liderul de la Cotroceni.

Traian Băsescu a dorit să precizeze că în discuțiile pe care le-a avut cu premierul, i-a spus din nou acestuia că pentru a avea un Raport MCV pozitiv, România nu trebuie să aibă miniștri trimiși în judecată în Guvern, cu referire la cazul ministrului liberal al Transporturilor, Relu Fenechiu. Potrivit lui Băsescu, Ponta i-a răspuns că „se vor rezolva lucrurile” și în această privință. „Să sperăm!”, a adăugat Băsescu.Întrebat când a avut ultima oară o astfel de discuție cu primul ministru, Băsescu a răspuns: „Cred că și acum vreo trei săptămâni am reluat discuția pe MCV și răspunsul a fost pozitiv”.

Pe de altă parte, președintele a avertizat că o îndepărtare a lui Relu Fenechiu din Guvern nu se va putea face în mod brutal. „Eu nu sunt apărătorul lui Victor Ponta, dar există aici niște sensibilități politice. Se pare că liberalii țin foarte mult la prezența domnului Fenechiu în Guvern. Și atunci premierul trebuie să rezolve și problema cu MCV, dar fără să provoace o criză politică pentru că asta ne va costa infinit mai mult”, a arătat Băsescu.  Acesta a adăugat că, în opinia sa, USL va rezista și a susținut că nu înțelege de ce unii reprezentanți ai PNL sunt nemulțumiți de existența unui Pact de coabitare. „Cu ce îi încurcă acest Pact? Că e doar un act de coabitare între președinte și Executiv”, a încheiat Băsescu.

Atenţie la regionalizarea cu parlamente regionale

Preşedintele  a atras atenţia politicieniilor că trebuie să aibă grijă cu reforma regionalizării în privinţa înfiinţării parlamentelor regionale şi a autonomiei preşedinţilor de regiuni care încalcă prevederea constituţională privind caracterul unitar al statului.

„Eu, aici, vin cu o precizare, care poate va surprinde. În primul rând, trebuie avută mare grijă cu aceste regiuni. Şi să plecăm de la definiţia statului român: stat unitar! Dacă ei se gândesc că vor face parlamente regionale, preşedinţi regionali cu o autonomie largă, statul se transformă în stat federal. Deci, mare grijă, domnilor politicieni, la ce faceţi cu regionalizarea, că România este stat unitar. (…) Auzeam un foarte inventiv om politic, după anunţarea referendumului, care explica cum Camera superioară va fi destinată, dedicată, regiunilor. Păi îl informez pe acest domn politician că este primul pas spre federalizarea ţării. Un domn de la UNPR, nu Oprea, că el nu se bagă în probleme constituţionale. Atenţie cu regionalizarea, o spun public că România este stat unitar”, a declarat Băsescu.

Preşedintele a spus că proiectul conceput de Guvernul Boc în 2011 era mai bun şi l-a susţinut şi el.

„Părerea mea este că noi vedem regionalizarea exact în sens invers a ceea ce spuneam mai înainte legat de simplificarea statului. Regionalizarea, aşa cum este dezbătută, nu va face decât să mai introducă un etaj intermediar între guvern şi administraţiile locale, şi anume, etajul regional. Or, în viziunea mea, regionalizarea trebuia să simplifice statul şi costurile de funcţionare a statului. Deci, administraţia la nivel judeţean trebuia să dispară, chiar dacă în interiorul regiunilor menţinem numele judeţelor. Dar toată administraţia se mută la nivel regional şi acest lucru nu se poate face aşa cum se face acum”, a explicat  Traian Băsescu.

Băsescu: Impozitarea cu 85% face o breşă în cota unică

Preşedinte  a avertizat că iniţiativa premierului Victor Ponta de impozitare cu 85% a salariilor din companiile de stat face o breşă în cota unică şi nu va fi bine primită de către comunitatea de afaceri.

„A încercat şi Boc, a încercat, cred, mai neinspirat acum, premierul Ponta, pentru că a încălcat un principiu. Acea impozitare de 85% a ieşit din povestea cu cota unică. E prima breşă care se face şi cred că nu va fi foarte bine primită de comunitatea de afaceri. (…) Începe să erodeze încrederea mediului de afaceri că se va menţine cota unică, când pentru un tronson ai introdus o impozitare de 85%, orice companie va gândi: «păi, mâine, cu o ordonanţă de urgenţă, îmi face mie acelaşi lucru». (…) Sunt partizan fără rezerve al găsirii unei soluţii aici, dar trebuie găsită soluţia care nu ne afectează credibilitatea. Şi eu susţin, cum l-am susţinut pe Boc, susţin şi efortul premierului Ponta de a găsi o soluţie”, a  arătat șeful statului.

Băsescu: Cred că lucrurile vor reveni la normal în privinţa cursului valutar

Preşedintele Traian Băsescu a mai declarat că nu îşi face griji în ceea ce priveşte o scăpare de sub control a cursului valutar, susţinând că lucrurile vor reveni la normal.

Nu. După părerea mea, a fost o ieşire de capital destul de puternică din România, şi nu numai din România, şi din Polonia, şi din Ungaria, şi din Cehia. De altfel, dacă v-aţi uita, şi CDS-ul s-a depreciat în ultima săptămână. Şi nu numai pentru România, ci şi pentru toate ţările din regiune. E de văzut. Cred că lucrurile vor reveni la normal. (…) Vă rog să urmăriţi două lucruri: când cursul se depreciază, iese la televizor Vasilescu. Când cursul se apreciază, iese la televizor Isărescu. Deci funcţie de cine iese la televizor, trebuie să înţelegem că e bine sau rău. (…) Eu m-aş uita puţin la nivelul de credite neperformante al băncilor. Şi faptul că au un volum destul de ridicat de credite neperformante le face foarte prudente. Probabil în timp îşi vor da seama că până la urmă o bancă trăieşte din banii pe care îi împrumută. Dar acum sunt într-o cursă teribilă să recupereze banii pe care i-au dat în 2007-2008 cu buletinul, când le spunea Isărescu: «Atenţie la creditarea cu buletinul»”. Le spunea şi românilor, şi bancherilor”, a  mărturisit Traian Băsescu.

Fiecare e liber să facă ce vrea cu viaţa lui

Preşedintele   a afirmat, referitor la căsătoriile gay, că „fiecare este liber să facă ce vrea cu viaţa lui”.

„Fiecare este liber să facă ce vrea cu viaţa lui. Dacă vor să se căsătorească bărbat cu bărbat, femeie cu femeie, este problema lor. Eu însă sunt creştin ortodox şi respect perceptele creştinismului şi ale ortodoxiei. Alţii poate au alte percepte. Este problema lor. (…) Eu sunt de acord cu libertatea fiecărui om să facă ce vrea cu viaţa lui, inclusiv această libertate, pentru că ce facem fiecare între pereţii casei noastre este problema noastră. Şi a intra în această zonă, a o reglementa cu interdicţii prin Constituţie, este o mare greşeală. Avem un Cod civil care spune ce înseamnă familia, care reglementează relaţiile şi nu se ştie ce evoluţii vor fi. Nu treci în Constituţie ceva ce mâine s-ar putea să fie modificat”, a declarat preşedintele Băsescu.

Corespondenţa eletronică a românilor poate fi monitorizată

Corespondenţa electronică a românilor poate fi monitorizată de către Serviciul Român de Informaţii (SRI), a mai declarat șeful statului.

„Ţipăm că structurile de securitate ar avea acces la corespondenţă dar nu ne deranjează furnizorul de servicii care oricând poate să privească în corespondenţa noastră. Aici suntem puţin demagogi. Dar eu mă las pe mâna lui Google, a funcţionarilor, a inginerilor de la Google, dar dacă aflu cumva că serviciile de securitate îşi permit să aibă acces la 10% adrese supravegheate, nu-mi convine. (…) Nu am niciun dubiu că statele trebuie să îşi asigure un nivel de capacităţi de a supraveghea siguranţa care să fie în pas cu cetăţenii care atentează la siguranţa  statelor democratice”, a precizatat şeful statului.

Preşedintele a spus că SRI-ul are posibilitatea de a monitoriza corespondenţa oricărui român.

„Dacă are mandat, da, poate”, a mai spus Traian Băsescu.

Băsescu: Mi-ar plăcea să am o fermă, aşa, de 200-250 de hectare

Preşedintele  a mărturisit că după terminarea mandatului i-ar plăcea să aibă o fermă de 200-250 de hectare pe care să cultive piersici, cireşi şi meri.

„Mi-ar plăcea ca după ce termin, dincolo de faptul că mă voi ocupa de Mişcarea Populară, voi susţine eficient şi partidul Mişcarea Populară pentru că acum nu pot, mi-ar plăcea să am o fermă, aşa, de 200-250 de hectare, pe care, pe vreo 50 de hectare, să fac livadă cu piersici, cireşi, meri”, a încheiat șeful statului.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.