Băsescu: Cu bunăvoinţa tuturor, acordul cu FMI a fost finalizat

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, la începutul întâlnirii cu directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Christine Lagarde, că România are nevoie de un acord nou cu FMI.

„Am reuşit să finalizăm al doilea acord cu FMI. Să fim cinstiţi, au fost câteva probleme, dar, cu bunăvoinţa tuturor, acordul a fost finalizat. Acum trebuie să pornim unul nou. Voi fi direct. Iniţial, Comisia Europeană nu prea a fost în favoarea unui nou acord, doar pentru că nu au astfel de reglementări referitoare la ţări cărora nu li se mai aplica procedura de deficit bugetar excesiv – ştiţi problema…dar am reuşit să avem o înţelegere cu Comisia Europeană, acum putem continua”, a spus preşedintele, la întâlnirea de la Palatul Cotroceni.

Traian Băsescu a mai precizat că România este pe drumul cel bun în privinţa macrostabilităţii economice, dar că mai sunt pericole.

„Uitându-mă pe cifre, pot constata că decizii populiste pot să dezechilibreze România şi această tendinţă există în acest moment în România”, a declarat preşedintele Traian Băsescu.

Referitor la privatizarea CFR Marfă, şeful statului a declarat: „Avem CFR Marfă de privatizat cu un investitor strategic. Din punctul meu de vedere, investitori strategici sunt căile ferate americane, franceze, austriece, germane şi cred că obiectivul nostru principal trebuie să fie restructurarea companiilor de stat”.

La rândul său, directorul general al FMI, Christine Lagarde, a spus că trebuie restructurate companiile de stat pentru a fi cât mai atractive pentru privatizare.

Directorul general al Fondului Monetar Internaţional se află pentru două zile la Bucureşti. Luni, Lagarde s-a întâlnit cu premierul Victor Ponta.

Primul-ministru a evidenţiat realizările economice ale Guvernului şi politicile macroeconomice avute în vedere pentru perioada următoare.

Directorul general al FMI a felicitat autorităţile române pentru încheierea cu succes a acordului finalizat în luna iunie 2013, precum şi pentru ieşirea României din procedura de deficit bugetar excesiv.

Părţile au convenit asupra importanţei continuării reformelor structurale şi a creşterii absorbţiei fondurilor europene, ca motoare ale creşterii economice pe termen mediu şi lung.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.