Serviciu  informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

Băsescu la Fundulea: Să aveți grijă de pământ! VIDEO

Publicat: joi, 06 iunie 2013

Traian Băsescu a fost azi la Fundulea, la deschiderea unui târg de utilaje agricole. La evenimente au participat și deputații Valeriu Steriu, Aurel Niculae, Vasile Iliuță, Vicepreședintele Consiliului Județean-Bogdan Georgescu, Directorul OJPDRP Călărași -Șerban Jenel și alții.

Cu acest prilej Băsescu a ținut o alocuțiune :

„Pământul ne garantează și bunăstarea, nu  numai hrana, pământul agricultura, turismul, furmuseţile ţării sunt lucruri care nu se pot delocaliza (…) Ceea ce ne-a dat Dumnezeu nu poate fi delocalizat, doar ce e facut de mâna omului poate fi delocalizat”

Este un moment în care putem declanșa o discuție importantă despre agricultura. De ce e important?

Încă de acum 2 ani s-a constituit o comisie pentru strategia agricolă pină în 2030. Raportul comisiei va fi făcut public la 30 iunie, dar va rămâne în dezbatere publică. În comisie lucrează peste 30 de specialişti de la Academia Agricolă, fermieri.

Ne aflăm cu 6-7 luni înainte de începerea noului exerciţiu bugetar al UE. România va avea o alocare cu circa 4,5 mld euro mai mare pentru cei doi piloni, iar pentru plăţi directe lucrurile stau destul de bine în raport cu precedentul exerciţiu, creştere cu 5 mld euro. Prin decizia Consiliului European există o flexibilitate de a se muta banii de pe pilonul 1(plăţile directe)pe pilonul 2 (dezvoltare rurală).  Fiecare guvern are dreptul să mişte 25% din bani. Aici e cheia deciziei: care e prioritate? Cât poate fi mutat de la plăţi directe la dezvoltare rurală sau invers? Aceste lucruri pot fi stabilite doar de specialişti şi aşteptam contribuţiile dvs.

Speranţă mea este că pe 30 iulie vom avea o viziune clară asupra evoluţiei agriculturii pe următorii 15-20 de ani.

Extrem de important va fi dacă reuşim un acord între toate forţele politice, şi aşa cum s-a semnat un acord pentru legea educaţiei, toate forţele din Parlament să semneze un acord pentru Legea agriculturii în baza acestui raport al Comisiei prezidenţiale. Cred că prima urgenţă e că această strategie să furnizeze guvernului elemente pentru elaborarea planului naţional de dezvoltare rurală ce trebuie predat CE pentru alocări.

Am convingerea că se vor găsi resurse pentru achiziţia de maşini agricole. România are un tractor la 57 ha. Comparativ cu media UE de 1 tractor la 10-15 ha. E clar nivelul de submecanizare a agriculturii româneşti.

Avem nevoie de instruire, de tot mai mulţi specialişti. Avem nevoie de cercetare. România are o bună tradiţie şi în învăţamântul agricol şi în cercetare. Eu cred că nimeni nu poate avea succes fără două lucruri: cercetare, educaţie, pe de o parte, şi fără maşini agricole.

Nu cred că va putea fi neglijat un program care să vizeze garantarea producţiilor agricole prin creşterea nivelului de irigiatii, în special în sud şi în Moldova.

sursa: argumentpress.ro

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=7474

Publicat de la data iun. 6 2013. Categorii Breaking News.

Zona comentariilor

Meteo în țară

21 august 2019, 15:41
 

N
Soare
32°C
4 km/h
Perceput de temperatură: 35°C
Presiunea: 1020 mb
Umiditate: 31%
Vânt: 4 km/h N
Rafale de vânt: 4 km/h
UV-Index: 5
Răsarit: 6:25
Apus: 20:12
Prognoza 22 august 2019
Zi
 

NE
Parţial însorit
34°C
Vânt: 11 km/h NE
Rafale de vânt: 18 km/h
max. UV-Index: 7
Noapte
 

NE
Senin
21°C
Vânt: 11 km/h NE
Rafale de vânt: 14 km/h
max. UV-Index: 7
More forecast...
 

RSS De la ANM:

  • Informare meteorologica
    Ziua/luna/anul : 21-08-2019 Ora : 10 : 00 Nr. mesajului : 1 Intervalul : 21, 22, 23 august; Zonele afectate : conform textului; Fenomene : disconfort termic; Mesaj : INFORMARE METEOROLOGICĂ Fenomene vizate: disconfort termicInterval de valabilitate: 21, 22, 23 augustZone afectate: conform textului       În intervalul menționat, disconfortul termic va fi ridicat îndeosebi în […]

Loto

Horoscop

  • 225.176 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team