Băsescu: Nu cred că se face regionalizarea. Ponta îl contrazice

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că nu crede că regionalizarea va putea fi realizată de USL, în ciuda majorităţii pe care o are de „70% în Parlament”.

„Nu cred că se va face, acest uriaş de 70% din Parlament şi-a arătat limitele, este incapabil să genereze progres pentru România. Reorganizarea administrativă şi o Constituţie modernă care să simplifice instituţiile statului, inclusiv Parlamentul, ar fi fost proba că această majoritate uriaşă îşi poate depăşi dimensiunea mică din interiorul majorităţii şi lipsa de viziune. Au probat că nu pot, din păcate, şi România a pierdut o ocazie extraordinară, pentru că este foarte puţin probabil să mai ai o majoritate de 70% în următoarele cicluri electorale”, a declarat Băsescu, la Digi 24.

Preşedintele Băsescu apreciază că ministrul Liviu Dragnea a început „greşit” procesul pentru regionalizare.

„Am văzut chestiunile ridicole în care baronii judeţeni se băteau care să fie şeful regiunii. Asta a arătat cât de puţin înţeleg din nevoie de reorganizare administrativă”, a precizat preşedintele.

Referitor la poziţia UDMR privind regionalizarea, preşedintele Băsescu a declarat:

„Eu cred că aici suntem şi în zona jocului politic al UDMR. Convingerea mea este că nimeni nu se poate opune unei astfel de legi având în vedere că este necesară reorganizarea administrativă, exact pentru o dezvoltare corelată. (…) Până la urmă, trebuie să le respectăm drepturile, dar drepturile minorităţii maghiare sunt egale cu ale cetăţenilor majoritari români. Noi nu creăm o ţară în interiorul ţării, acest lucru trebuie să-l înteleagă … şi autonomie în Harghita, Covasna şi Mureş tot atâta cât la Caracal şi Constanţa, asta trebuie să înţeleagă, pentru că asta e Constituţia şi nimeni nu va modifica aceste prevederi ale Constituţiei”, a mai spus preşedintele Băsescu.

Victor Ponta: Regionalizarea se va întâmpla în acest mandat

Premierul Victor Ponta a declarat, într-un interviu acordat postului Digi 24 , preluat de pesurse.ro, că regionalizarea va avea loc destul de curând, în timpul acestui mandat.

„Nu știm încă în câte regiuni va fi împărțită ROmânia, sunt mai multe proiecte. Unanimitate nu va exista și cine va căuta unanimitate va eșua în mod sigur. Soluția este o majoritate rezonabilă și un respect pentru cei care nu sunt de acord cu majoritatea. Regionalizarea este un proiect al României. Eu nu cred că trebuie să reinventăm roata, dar nici să ne opunem atunci când se dovedește eficientă. Se va întâmpla în acest mandat, dacă vreți să fiu foarte politic și diplomat”, a spus Victor Ponta.

Premierul a făcut și o scurtă analiză a situației țării în acest moment.

”Este o țară care a străbătut un drum foarte lung din 1990 până acum, și asta văd, în special străinii care vin mai rar în România. Noi nu simțim. Suntem o țară care a suferit de lipsă de încredere. Niciodată nu am văzut românii cu adevărat încrezători că putem fi mai prosperi, mai puternici, mai respectați în Europa și în lume. Eu cred că românii sunt mai inteligenți, mai adaptabili, mai inovativi decât foarte mulți alții. Mai cred că avem un potențial natural extraordinar pe care nu l-am folosit. Uneori, l-am jefuit, dacă mă gândesc la păduri, alteori l-am lăsat în părăsire, dacă mă gândesc la alte resurse naturale”, a spus pentru Digi24 Victor Ponta.

    
 
 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.