Băsescu: Ponta și Crin, oameni de proastă calitate…

Preşedintele Traian Băsescu a făcut primele declaraţii politice după ruperea USL. Acesta i-a calificat pe cei doi foşti copreşedinţi ai USL drept „oameni de proastă calitate”.

Prezentăm câteva aspecte din declaraţiile de presă ale preşedintelui Traian Băsescu:

”Dacă este ceva ce mă deranjează este că sunt atât de mărunți cei doi lideri – Ponta și Antonescu – încât au simțit nevoia să facă un joc despre cine comunică cu președintele. Și ăsta ar fi motivul pentru care se despart. Eu comunic cu ei, dar cu nici unul nu fac aranjamente police. Pasiunea de a pune criza pe seama intervențiilor mele este greșită și mincinoasă”, a adăugat acesta.
Mă întrebam ce s-ar fi întâmplat dacă în timpul crizei din 2009-2011 s-ar fi aflat la Guvern astfel de oameni și nu Emil Boc, un lider responsabil. A fost o șansă pentru România că oameni de proastă calitate ca Ponta și Crin nu au fost atunci la guvernare. România s-ar fi îngropat cu astfel de oameni, lipsiți de responsabilitate față de cei care i-au ales.
Ii compătimesc pe Ponta şi Antonescu că nu au reusit să se ridice la înălţimea funcţiilor lor…”

Vă prezentăm declaraţia de presă susţinută de şeful statului:

„ Primul-ministru a solicitat ca alte 7 ministere să fie ocupate de miniştri interimari, actuali membri ai Guvernului. Înţelegând că nu a terminat negocierile cu alte formaţiuni politice cu privire la asigurarea unei majorităţi în Parlament, am fost de acord să semnez imediat decretele de numire a celor 7 noi miniştri interimari. Le-am şi semnat, au plecat către Monitorul Oficial la ora 12 şi 10 minute. În acest moment, Guvernul României are 9 ministere din 17 ocupate de interimari, ceea ce arată un guvern instabil. Am speranţa că planificarea pe care o are primul-ministru, adică cel mai târziu marţi, săptămâna viitoare, să treacă prin Parlament cu o nouă structură guvernamentală, se va întâmpla, pentru ca România să aibă un guvern legitim şi cu o majoritate parlamentară consolidată.

Aş face un singur comentariu cu privire la situaţia la care s-a ajuns; cu altă ocazie voi discuta mai mult. Dacă este ceva ce mă deranjează este că sunt atât de mărunţi cei doi lideri, mă refer şi la Ponta şi la Antonescu, încât au simţit nevoia să facă un joc cu cine comunică cu preşedintele, şi asta ar fi cauza pentru care se despart. Este o minciună. Eu comunic instituţional cu toţi, inclusiv cu Zgonea, cu miniştrii, pentru că mă obligă funcţia, dar cu niciunul nu fac aranjamente politice. Deci, pasiunea de a pune criza pe seama intervenţiilor mele între cei doi lideri lipsiţi de responsabilitate pentru ţară este greşită şi mincinoasă. În perioada asta, de când se chinuie şi unii şi alţii să arate cine-i vinovatul pentru că se rupe USL, am avut timp de reflecţie, şi mă întrebam ce s-ar fi întâmplat dacă în timpul crizei din 2009 – 2010 şi 2011, la Guvern s-ar fi aflat astfel de oameni şi nu Emil Boc, un om responsabil. Ce s-ar fi întâmplat dacă oameni de teapa – nu spun altfel, «de teapa» – lui Victor Ponta şi Crin Antonescu ar fi trebuit să-şi asume măsurile de trecere a ţării prin criză. A fost o şansă pentru România că oameni de proastă calitate ca Victor Ponta şi Crin Antonescu nu au fost atunci la guvernare. România s-ar fi îngropat cu astfel de oameni, lipsiţi de responsabilitate pentru interesul naţional, lipsiţi de responsabilitate pentru declaraţiile lor, lipsiţi de responsabilitate faţă de cei care i-au ales – că nu întotdeauna cei care te aleg aşteaptă de la tine să le dai bani; aşteaptă o guvernare corectă, o guvernare în interes naţional, o guvernare care să scoată ţara din dificultate. Ei, prin disputa lor, au pus-o în dificultate într-o perioadă de criză în regiune – Ucraina, cu instabilitatea şi evenimentele care s-au petrecut, nici Moldova nu este într-o situaţie de maximă stabilitate, Bosnia Herţegovina e cu populaţia, în partea de sud a ţării, e cu populaţia în stradă. Ce s-ar fi întâmplat dacă aceşti oameni erau în timpul crizei economice – pentru că acum, în condiţii mult mai bune, ei nu au reuşit să răspundă comandamentelor interesului naţional; au reuşit să dea impresia de instabilitate, într-un moment în care regiunea este privită ca o regiune instabilă. Îi compătimesc pentru faptul că deţin funcţii şi n-au reuşit să se ridice la înălţimea funcţiilor lor.

Al doilea subiect discutat cu premierul este legat de scrisoarea către Fondul Monetar Internaţional. Din punctul meu de vedere, scrisoarea poate fi semnată, şi voi da mandat de semnare a scrisorii de către ministrul de Finanţe, actualmente Victor-Viorel Ponta, şi guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu, cu două condiţii: în scrisoare nu poate să apară creşterea taxelor pe combustibili, motorină şi benzină, aşa cum doreşte prim-ministrul – şi această condiţie nu o pun de dragul de a o pune. Aşa cum v-am spus, primul-ministru este un om profund corupt, prin traficul de influenţă pe care îl fac asupra lui baronii locali, iar el nu are nevoie de aceşti bani pentru închiderea corectă a bugetului, în schimb, are nevoie pentru a umple buzunarele baronilor locali de la nivel judeţean. Nu voi fi partenerul lui Victor Ponta la un act imoral şi un act de corupţie – instituţionalizată, ce-i drept. La Victor Ponta corupţia este parte a funcţionării instituţionale. A doua condiţie este ca în scrisoare să nu apară celebra «electorată». Chiar dacă a avut asistenţa Băncii Naţionale pentru a lansa acest proiect, proiectul «electoratei» este un proiect destinat să-i înşele pe români. Ei vor plăti mai mult, pentru că se lungeşte perioada de rambursare a creditului şi implicit costul creditului, deci dobânzile pe care le plătesc, şi este o măsură profund inechitabilă. De altfel, spre surprinderea mea, între timp şi Banca Naţională a făcut analizele pe care eu le-am făcut din prima clipă şi, după ce a fost un promotor şi un aliat al Guvernului în această poveste, inclusiv în discuţiile cu Fondul, ieri am văzut o analiză a Băncii Naţionale care spune că românii vor fi păgubiţi de un astfel de program. Deci, cu condiţia ca în scrisoare să nu apară creşterea taxei pe combustibil – deci benzină şi motorină -, ceea ce înseamnă o creştere cu 42 de bani a litrului de benzină şi motorină, şi să nu apară celebra «electorată», voi semna scrisoarea, şi o voi semna imediat ce trece prin Guvern. Sper să treacă astăzi, pentru că, în viziunea mea, şi semnarea imediată a interimatelor, şi aprobarea semnării scrisorii către Fond sunt semnale de oarecare stabilitate a României. Acestea sunt lucrurile pe care am dorit să le comunic. Voi face o conferinţă de presă, nu numai o declaraţie de presă, cu altă ocazie. ”

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.