BBC: Coreea de Nord a livrat Siriei materiale ce pot fi folosite în fabrici de arme chimice

Coreea de Nord a livrat guvernului sirian materiale care ar putea fi folosite la producerea de arme chimice, potrivit unui raport al Naţiunilor Unite, care nu a fost încă dat publicităţii, dar la care BBC a avut acces.

Potrivit experţilor ONU, în jur de 40 de transporturi neraportate au avut loc între 2012 şi 2017, printre echipamentele livrate aflându-se cărămizi rezistente la temperaturi foarte ridicate şi acizi, precum şi valve şi ţevi rezistente la coroziune, materiale ce pot fi folosite atât în scopuri civile, cât şi militare.

Raportul mai afirmă că specialişti nord-coreeni au fost văzuţi în fabrici siriene de arme.

Dezvăluirile survin în urma unor rapoarte recente cu privire la atacuri cu clor în regiunea Ghouta de Est de către forţele regimului, acuzaţii dezminţite de acesta.

Coreea de Nord se află sub sancţiuni internaţionale din cauza programelor sale nuclear şi balistic.

Raportul confidenţial, elaborat de un grup de experţi americani care evaluează conformarea Phenianului la rezoluţiile ONU, a descoperit dovezi despre livrări ilegale către Siria.

Potrivit documentului, Centrul pentru studii şi cercetări ştiinţifice (SSRC), o agenţie a guvernului sirian, a plătit Coreei de Nord printr-o serie de firme de faţadă.

Printre presupusele transporturi se numără cel puţin cinci efectuate prin compania chineză Cheng Tong Trading.

Transporturile ar fi conţinut o cantitate de cărămizi rezistente la acid suficientă pentru un proiect la scară industrială mare.

În timp ce China a răspuns că nu are ”nicio dovadă care să demonstreze că Cheng Tong Trading a avut afaceri” cu vreo entitate nord-coreeană prin încălcarea sancţiunilor ONU, guvernul sirian le-a declarat experţilor ONU că singurii nord-coreeni prezenţi în Siria sunt sportivi şi antrenori.

Purtătorul de cuvânt al ONU, Stephane Dujarric, nu a dorit să confirme dacă raportul urmează să fie publicat, declarând însă pentru New York Times: „Cred că mesajul fundamental este acela că toate statele membre au datoria şi responsibilitatea de a se conforma sancţiunilor în vigoare”.

Într-un raport public din septembrie 2017, grupul menţiona că ”investighează informaţii despre cooperarea interzisă în ce priveşte rachete chimice, balistice şi arme convenţionale” între Siria şi Coreea de Nord.

Experţii susţin că Phenianul are o lungă istorie de furnizare de echipamente militare şi expertiză pentru a obţine fonduri.

Potrivit BBC, raportul ONU scoate la lumină eforturile Coreei de Nord de comerţ ilegal cu zeci de state şi grupări din Orientul Mijlociu, Africa de Nord şi America Latină.

Săptămâna trecută, preşedintele american Donald Trump a anunţat un nou set de sancţiuni împotriva Phenianului, ce vizează mai mult de 50 de companii de transport maritim din câteva ţări.

Sursa: AGERPRES

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.