BBC: Organizația separatistă bască ETA confirmă dezarmarea sa pe 8 aprilie


Organizația separatistă bască ETA a confirmat dezarmarea sa sâmbătă, după 40 de ani de violențe care au costat viața a peste 800 de oameni, într-o scrisoare publicată joi noaptea de BBC, transmite AFP.

„Ziua dezarmării este mâine”, indică ETA într-o scrisoare datată 7 aprilie, emisă în engleză și spaniolă, și în care cheamă la o manifestație în Bayonne, în sud-vestul Franței, pentru a evita ca „dușmanii păcii” să contracareze această inițiativă unilaterală.

Sâmbătă, la Bayonne, organizația ar urma să remită justiției lista ascunzătorilor, prin „artizanii păcii” din societatea civilă franceză.

Dar scenariul acestei acțiuni rămâne neclar, apropiați ai naționaliștilor basci indicând doar: „negocieri sunt angajate cu autoritățile franceze”.

Organizația separatistă bască ETA intenționează să renunțe la arme până la 8 aprilie și se așteaptă ca în scurt timp să pună la dispoziția autorităților coordonatele depozitelor sale de arme, a anunțat pe 17 martie anul acesta guvernul regional basc, citat de AFP.

În acest scop, „guvernul basc cere guvernelor spaniol și francez (…) să asigure căi de comunicare directe” pentru a „atinge acest obiectiv de importanță istorică pentru societatea noastră”, a subliniat într-o scurtă alocuțiune liderul administrației regionale basce, Inigo Urkullu.

Anunțul survine după ce un militant al mișcării ecologiste basce Bizi, Txetx Etcheverry, a dat asigurări în presa franceză că dezarmarea completă a ETA, considerată mișcare teroristă de către Uniunea Europeană, urmează să aibă loc „înainte de alegerile” prevăzute pentru sfârșitul lui aprilie în Franța.

„ETA ne-a încredințat responsabilitatea desființării arsenalului său și în seara de 8 aprilie ETA va fi dezarmată total”, a declarat militantul pentru cotidianul Le Monde.

Organizația intenționează ca înainte de 8 aprilie să transmită coordonatele depozitelor sale de arme, pentru ca dezarmarea să fie completă, a precizat pentru France Presse o sursă apropiată de negocierile vizând lichidarea arsenalului separatiștilor.

ETA a anunțat în octombrie 2011 că renunță complet la violență, după peste 40 de ani de acțiuni violente în numele luptei pentru independența Țării Bascilor și a Navarrei. Ultimul său atentat, comis în 2010, s-a soldat cu moartea unui polițist pe teritoriul Franței, bilanțul total al victimelor acestei lupte ridicându-se la 829 de morți.

Organizația separatistă a refuzat însă să se dizolve și să se dezarmeze, cerând negocieri cu Parisul și Madridul privind soarta celor circa 350 de militanți ai săi deținuți în Franța și Spania. Cele două țări au respins însă tratativele pe această temă. Forțele de ordine din Spania și Franța au descoperit și desființat în ultimele luni mai multe depozite de arme.

Sursa: AGERPRES

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.