Serviciu informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

BCE: Din cauza crizei cipriote, depozitele în bănci au scăzut în majoritatea ţărilor europene

Publicat: vineri, 31 mai 2013

Banca Centrală Europeană a anunţat miercuri că depozitele bancare private au scăzut în luna aprilie în majoritatea statelor din zona euro, semn că pachetul de sprijinire a Ciprului a afectat încrederea în băncile din zona euro, informează Wall Street Journal.

În cadrul programului de sprijinire financiară a Ciprului a fost pentru prima dată când zona euro a impus pierderi pentru deponenţii băncilor în ideea de a contribui la recapitalizarea băncilor importante. Deşi oficialii europeni au subliniat că situaţia Ciprului a fost un caz unic, deponenţii bancari din alte state din zona euro, în special ţările unde sectoarele bancare sunt sub presiune, par să fi fost îngrijoraţi de posibilitatea că vor fi supuşi unui tratament similar.

BCE a informat că nivelul depozitele bancare private a scăzut în majoritatea statelor din zona euro în luna aprilie, chiar dacă o mare parte din banii retraşi par să fi ajuns în băncile din alte state din regiune. În mod inevitabil, cea mai afectată ţară a fost Cipru, unde depozitele bancare au scăzut cu 3,2 miliarde de dolari, sau 7,3%, într-o singură lună, până la 41,32 miliarde de dolari. Impactul crizei cipriote a fost resimţit puternic şi în Grecia, unde depozitele bancare au scăzut cu 2,8 miliarde de dolari, sau 1,6%, într-o lună. În Spania depozitele bancare au scăzut cu 1,5%, până la cel mai redus nivel de după luna octombrie, în timp ce în Slovenia au scăzut cu 1,9%, în Italia şi Portugalia au scăzut cu 1%, iar în Olanda au scăzut cu 0,8%.

În contrapartidă, băncile din Franţa, Germania, Belgia, Austria, Estonia şi Slovacia au înregistrat o creştere a depozitelor bancare în luna aprilie.

Această scădere bruscă a depozitelor pare să-şi fi făcut simţită efectele asupra creditării locale, care a scăzut la cel mai scăzut nivel din ultimele nouă luni în majoritatea ţărilor unde au scăzut şi depozitele. BCE a precizat că volumul creditelor acordate companiilor din zona euro a scăzut cu 17 miliarde de euro în luna aprilie, cel mai mare declin înregistrat în acest an.

Pe ansamblu, creditarea către sectorul privat a scăzut cu 0,9% în luna aprilie, comparativ cu o scădere de 0,8% în lunile februarie şi martie. Această cifră este rezultatul unui amestec între creşterile modeste ale creditării în economiile sănătoase, precum Germania, şi scăderile semnificative în ţările cu probleme. De exemplu, creditarea a scăzut cu 12% în ritm anul în Spania, cu 7,2% în Slovenia şi cu 6,3% în Grecia şi Portugalia. (Sursa: Bancherul)

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=7146

Publicat de la data mai 31 2013. Categorii FINANTE - BANCI.

Zona comentariilor

Text To Speech

Meteo în țară

11 decembrie 2018, 14:41
 

N
Precipitaţii
4°C
0 km/h
Perceput de temperatură: 5°C
Presiunea: 1010 mb
Umiditate: 100%
Vânt: 0 km/h N
Rafale de vânt: 0 km/h
UV-Index: 0
Răsarit: 7:42
Apus: 16:36
Prognoza 12 decembrie 2018
Zi
 

VSV
Parţial însorit
3°C
Vânt: 7 km/h VSV
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 1
Noapte
 

VSV
Predominant senin
-4°C
Vânt: 4 km/h VSV
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 1
More forecast...
 

RSS De la ANM:

 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 11-12-2018 Ora : 6 Nr. mesajului : 1 Intre orele : 06:00 si 08:00 In zona : Județul Constanta: Medgidia, Cernavodă, Murfatlar, Ciocârlia, Saligny; Se vor semnala : local, ceață care determină vizibilitate scăzută sub 200 m
 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 11-12-2018 Ora : 6 Nr. mesajului : 2 Intre orele : 06:00 si 09:00 In zona : Județul Galaţi; Se vor semnala : Ceață, care determină reducerea vizibilității local sub 200 m și izolat sub 50 m
 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 11-12-2018 Ora : 6 Nr. mesajului : 3 Intre orele : 06:00 si 09:00 In zona : Județul Brăila;Județul Buzău: zona joasă; Se vor semnala : ceață ce determină vizibilitate redusă, local sub 200 m.

Loto

Horoscop

 • 159.842 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team