BCR: România poate profita de criza din Cipru

Economistul-şef al BCR, Eugen Şinca, a declarat că România poate profita de criza din Cipru prin captarea interesului investitorilor într-o ţară cu fundamente macroeconomice foarte bune şi reglementări adecvate în privinţa fluxurilor de capital, spre deosebire de normele prea laxe din Cipru care au condus la criza financiară din prezent.

„Ciprul este un caz special, ce nu se poate compara cu România: are reglementari laxe de constituire a depozitelor de către nerezidenţi, ceea ce a condus la situaţia din prezent, depozitele din băncile cipriote fiind de 5 ori mai mari decat PIB-ul ţării”, a spus Sinca, în cadrul unei conferinţe de presă la BCR, în care a fost prezentat studiul privind implicaţiile economice ale procesului de îmbătrânire a populaţiei în România.

„Datoria publica a tarii, de aproape 90% din PIB, a facut imposibila implicarea exclusiva a sectorului public (in sustinerea pachetului de ajutor financiar in valoare de aproape 16 miliarde de euro), intrucat ar fi dus la o explozie a datoriei tarii la 140% din PIB, de aceea este o situatie atipica”, a adaugat Sinca.

El considera ca avem nevoie de mai multe reguli comune pentru ca astfel de insule de reglementare sa nu mai existe in viitor, iar fluxurile de capital sa nu mai fie distorsionate.

„Romania poate profita de situatia din prezent din Cipru pentru a capta interesul investitorilor, datorita fundamentelor macroeconomice foarte bune, astfel ca poate redirectiona cpitalurile de investitii straine in perioada urmatoare catre tara”, a adaugat economistul-sef al BCR.

Sursă: bancherul.ro

Comments

comments

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.