Bilant final Gaudeamus Cluj-Napoca 2013

Târgul GAUDEAMUS Cluj-Napoca 2013 s-a încheiat duminică, 21 aprilie. Evenimentul a fost organizat de Radio România – echipa GAUDEAMUS şi Radio Cluj –  şi s-a derulat în perioada 17 – 21 aprilie, în incinta unui pavilion expoziţional mobil amplasat în Piaţa Unirii, spaţiu în mod tradiţional legat de Târgul GAUDEAMUS.
Ediţia cu numărul 14 a evenimentului s-a desfăşurat sub semnul dublei aniversări din acest an: 85 de ani de la prima transmisiune a Radio România (1 noiembrie 1928) şi 20 de ani de la lansarea Programului LECTURA – Târgurile GAUDEAMUS, odată cu ediţia pilot a Târgului GAUDEAMUS Carte de Învăţătură (30 octombrie – 6 noiembrie 1994).

 

Preşedintele de onoare al acestei ediţii a fost domnul acad. prof. univ. dr. Ioan Aurel Pop, rectorul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca.

Premiile Târgului GAUDEAMUS Cluj-Napoca 2013, decernate în cadrul festivităţii care a avut loc duminică, 21 aprilie, ora 12.00, sunt următoarele:

 

Trofeele GAUDEAMUS acordate expozanţilor prin Votul Publicului

·         Trofeul GAUDEAMUS: locul 3 – Adevărul Holding, locul 2 – Editura Nemira şi locul 1 – Editura Eikon din Cluj-Napoca;

·         Cea mai râvnită carte a târgului a fost desemnat volumul „Poveştile, viaţa şi moartea” de Vasile Sebastian Dâncu, publicat de Editura Eikon;

  • Trofeul Presei a revenit publicaţiilor cotidiene „Făclia” şi „Transilvania Reporter”, posturilor TVR Cluj şi Transilvania Live – secţiunea TV şi website-ului Ora de Cluj – secţiunea online; întrucât marea majoritate a voturilor au fost acordate posturilor Radio România, care nu au intrat în competiţie, trofeul pentru secţiunea radio nu a fost acordat la această ediţie.

Premiul Educaţia, oferit de către organizatori, a fost acordat Academiei de Studii Economice din Bucureşti.

Premiul Miss Lectura a fost câştigat de domnişoara Ruxandra Maria Mutu, studentă la Facultatea de Litere din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai. Premiul a fost oferit de Casa Augustin şi Restaurantul Shanghai.

Pe parcursul celor cinci zile ale Târgului, vizitatorii au avut ocazia să participe la Tombola GAUDEAMUS, organizată pe baza buletinelor pentru Votul Publicului. Câştigătorii celor trei premii puse în joc, constând în obiecte de mobilier oferite de Casa Augustin – Mobila Casei Tale au fost: domnul Cristian Ginel Călugăr  – premiul 1, doamna Daniela Dinu – premiul 2 şi doamna Cristina Vasiu – premiul 3.

Bilanţul statistic al ediţiei se prezintă astfel:

  • Suprafaţa târgului: 900 mp, record absolut al Caravanei GAUDEAMUS
  • Numărul expozanţilor reprezentaţi la târg, aparţinând domeniilor majore de activitate de pe pieţele editorială şi educaţională a fost de 89.
  • Programul de manifestări al ediţiei a cuprins peste 40 de evenimente.
  • Numărul vizitatorilor a fost de circa 22.500, ceea ce ar fi reprezentat o adevărată performanţă chiar în condiţii de piaţă favorabile. De asemenea, GAUDEAMUS Cluj-Napoca 2013 este evenimentul cu prilejul căruia numărul total al vizitatorilor care au ajuns la Târgurile GAUDEAMUS, de la inaugurarea programului, a depăşit pragul de 2.000.000.

 


Proiecte derulate sub sigla GAUDEAMUS

  • · Vineri, 19 aprilie, Târgul GAUDEAMUS a lansat un inedit manifest pentru carte – occupy Bulevardul Eroilor: în acordurile fanfarei  Diviziei 4 Infanterie „GEMINA” Cluj-Napoca, numeroşi susţinători ai culturii tipărite, de toate vârstele, au defilat „cu surle şi trâmbiţe” şi cu o carte în mână pe binecunoscuta arteră pietonală din centrul Clujului. Evenimentul a avut ca obiectiv declarat promovarea lecturii şi a cărţii, în foma ei cea mai dragă şi familiară.

  • · În cadrul târgului a fost organizată finala zonală a Concursului Naţional de Lectură „Mircea Nedelciu”, la care au participat elevi de la licee şi colegii naţionale din Cluj-Napoca. Câştigătoarele concursului, desemnate de un juriu format din profesori de limba română, au fost: Ramona Andronesei (Colegiul Tehnic Ana Aslan) – locul 1, Anca Bărbos (Colegiul Naţional George Cosbuc) – locul 2 şi Diana Ţăran (Colegiul Tehnic Ana Aslan) – locul 3. Premiile au constat în sume de bani destinate achiziţiei de cărţi din târg, oferite de organizatori. Ocupanta locului 1 va participa la finala naţională a concursului, care va avea loc cu prilejul ediţiei XX a Târgului Internaţional GAUDEAMUS – Carte de Învăţătură (Bucureşti, 13 – 17 noiembrie a.c.).

  • · Invitaţi de nota 10: Olimpicii României, proiect prin care postul public de radio promovează şi recompensează performanţele obţinute pe plan internaţional de către reprezentanţii la vârf ai învăţământului românesc
    Invitaţii de nota 10 ai Târgului GAUDEAMUS Cluj-Napoca 2013, elevi din judeţul Cluj şi din judeţele limitrofe premiaţi la olimpiade internaţionale din diferite discipline au fost: Bogdàn Eszter (Şcoala Gimnazială „Simion Bărnuţiu” din Zalău), Szekeres S. Ilma (Colegiul Naţional „Andrei Mureşanu” din Bistriţa), Oláh Mátyás (Grupul Şcolar „Horváth János” Marghita – judeţul Bihor), Teodora Telecan (Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” din Cluj-Napoca), Radu Cristian Andreescu (Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” din Cluj-Napoca), Teodora Şimon (Colegiul Naţional „Emanuil Gojdu” din Oradea), Ioana Daniela Pavel (Colegiul Naţional „Silvania” din Zalău), Iulia Arion (Colegiul Naţional „D. Prodan” din Cugir), Rareş Darius Buhai (Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu” din Bistriţa) şi Alexandru Cristian Bolunduţ (Liceul de Informatică „Tiberiu Popoviciu” din Cluj-Napoca).
    Premiile au fost oferite de Automobile Dacia, Fundația pentru Excelenţă Euromonitor, Opera Resto Caffe şi de către expozanţii la această ediţie (editurile Adevărul, Asociația Macedonenilor din România,
    CA Publishing, Casa Radio, Cetatea de Scaun, Corint, Curtea Veche, Hasefer, Mega, Militară, Nemira, România Press, Trei, Univers Enciclopedic şi Okian).

    · Cărţile se întorc acasă, campanie care are ca principal obiectiv constituirea, prin donaţii din partea expozanţilor şi a vizitatorilor, a unui fond de carte care va avea ca beneficiari biblioteci ale unor comunităţi subfinanţate din acest punct de vedere; proiectul continuă o tradiţie care durează de la primele ediţii ale Târgului Internaţional GAUDEAMUS (Coşul Târgului).
    De la relansarea sa sub acest nume, în anul 2010, peste 55.000 de volume au îmbogăţit patrimoniul unor biblioteci care nu au mai primit de foarte mult timp fonduri pentru achiziţii. Acestora li se adaugă acum circa 1.500 de volume donate cu prilejul Târgului GAUDEAMUS Cluj-Napoca, ce vor avea ca destinaţii biblioteca Şcolii Gimnaziale din localitatea Borşa (judeţul  Cluj) şi biblioteca Grupului Şcolar din oraşul Borşa (judeţul Maramureş).

    · Expoziţia Istoria imaginară a cărţii şi a scrisului însoţeşte şi în acest an Caravana GAUDEAMUS şi a revenit la Cluj actualizată cu o selecţie din creaţiile recente semnate de Jean Marc Godès. Aflate la graniţa dintre fotografie, artă, poezie şi montaj cinematografic, lucrările fotografului francez, de o surprinzătoare prospeţime şi forţă a imaginii, invită spectatorul la o reflecţie despre rolul şi locul cărţii în lumea de astăzi.

Partenerii organizatorilor au fost, la această ediţie: Fundaţia pentru Excelenţă Euromonitor şi publicaţiile Şapte Seri, Făclia, Transilvania Reporter şi Ziua de Cluj, parteneri media.

Sponsorii ediţiei: Automobile Dacia, Casa Augustin, Opera Resto Caffe şi Restaurantul Shanghai.


Următoarea etapă a Caravanei GAUDEAMUS va avea loc în Timişoara (ediţia a IX-a), în perioada
15 – 19 mai.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.