Serviciu informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

Bilanț negru, 2012-2018: Peste 1.000 de persoane au murit în incendii produse în ţară

Publicat: sâmbătă, 08 decembrie 2018

Peste 1.000 de persoane au decedat în incendii în ultimii şase ani, aproape jumătate dintre victime fiind copii şi vârstnici, se arată într-un comunicat al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), remis, vineri, AGERPRES.

”Necunoaşterea regulilor de prevenire a incendiilor, asociată de multe ori cu neglijenţa, conduce în fiecare an la incendierea a peste 6.500 de locuinţe, situaţie ce determină continuarea eforturilor derulate în sensul responsabilizării cetăţenilor asupra riscurilor la care se expun în cazul nerespectării măsurilor şi regulilor de prevenire a incendiilor”, precizează IGSU.

Odată cu venirea sezonului rece, la nivel naţional s-a înregistrat o creştere semnificativă a numărului de incendii la locuinţe şi gospodării.

Conform IGSU, numai în ultimele trei săptămâni, au fost înregistrate 23 astfel de incendii, care s-au soldat cu 19 persoane decedate şi alte 26 rănite.

Din punct de vedere al cauzei probabile a decesului, în peste 90% din cazurile înregistrate, evenimentele s-au produs ca urmare a arsurilor sau din cauza intoxicării cu fum sau gaze arse. În cele mai multe dintre situaţii, cauzele producerii incendiilor au fost sisteme de încălzire defecte, mijloace de încălzire improvizate sau nesupravegheate, coş de fum necurăţat, instalaţii electrice defecte sau echipamente electrice improvizate.

Autorităţile atrag atenţia că, pe fondul lipsei de supraveghere, copiii au devenit principalele victime ale incendiilor produse la locuinţe şi gospodării. În acest context, pentru prevenirea evenimentelor în care ar putea fi implicaţi şi copii, se interzice lăsarea copiilor singuri în încăperi în care sunt mijloace de încălzit în funcţiune.

”Amintim tristul incident, produs pe fondul inconştienţei, într-o locuinţă din localitatea Vatra Dornei, judeţul Suceava, în urma căruia doi copii au căzut pradă flăcărilor. Nesupravegheat, băieţelul în vârstă de 2 ani şi 8 luni a deschis uşa sobei, a luat jar şi l-a pus în pătuţul surorii sale de doar 1 an şi 2 luni. În urma acestui eveniment, fetiţa a decedat, iar băieţelul a suferit arsuri la mâini fiind transportat la spital”, se menţionează în comunicat.

Un alt eveniment tragic s-a produs duminică, în comuna Vadu Paşii, judeţul Buzău, când un bărbat de 63 de ani a decedat în urma intoxicării cu monoxid de carbon. Locuinţa sa a fost cuprinsă de flăcări din cauza exploatării necorespunzătoare a sobei cu acumulare.

IGSU mai atrage atenţia că, în perioada sezonului rece, un alt factor generator de situaţii de urgenţă cu urmări grave îl reprezintă exploatarea necorespunzătoare a instalaţiilor şi consumatorilor de gaze naturale.

În data de 18 noiembrie, la o locuinţă din localitatea Gorneşti, judeţul Mureş, o explozie cauzată de acumulările de gaze în încăpere a dus la rănirea a două persoane vârstnice, ambele cu arsuri grave pe suprafaţa corpului. O altă deflagraţie a avut loc, la sfârşitul lunii noiembrie, într-o casă din localitatea Botoaia, judeţul Vaslui, din cauza scăpărilor de gaze de la o butelie de aragaz şi s-a soldat cu decesul unei femei în vârstă de 66 de ani.

”Pentru evitarea situaţiilor în care este pusă în pericol viaţa persoanelor, facem un apel la responsabilitate din partea cetăţenilor, în ceea ce priveşte respectarea regulilor de utilizare a sistemelor de încălzire. În fiecare an, înainte de utilizare, sobele, coşurile de fum şi celelalte instalaţii de încălzire se controlează şi se înlătură defecţiunile constatate. Este interzisă folosirea sistemelor de încălzire cu improvizaţii, supraalimentate cu lemne sau lăsate nesupravegheate. De asemenea, nu este permis ca în structura coşului de fum să fie zidite elemente combustibile ale acoperişului sau ale planşeului”, se mai arată în comunicatul IGSU.

De asemenea, pentru prevenirea intoxicaţiilor cu fum şi gaze toxice se recomandă montarea detectoarelor de incendiu în locuinţe, pentru semnalizarea timpurie a utilizatorilor referitor la eventualele acumulări de fum şi gaze toxice.

În cazul în care, în locuinţă, se simte miros caracteristic de gaze se deschid toate uşile şi ferestrele, nu se aprinde nicio sursă de foc şi nu se acţionează întrerupătoare sau aparate electrice. Toate aceste situaţii trebuie anunţate imediat la operatorul de distribuţie gaze.

Informaţii despre modul de comportare în cazul producerii unor situaţii de urgenţă pot fi obţinute prin intermediul aplicaţiei DSU sau platforma www.fiipregătit.ro.

Sursa: AGERPRES

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=107059

Publicat de la data dec. 8 2018. Categorii ACTUALITATE, ALEGEREA NOASTRA.

Zona comentariilor

Text To Speech

Meteo în țară

16 decembrie 2018, 18:42
 

E
Precipitaţii
2°C
14 km/h
Perceput de temperatură: -5°C
Presiunea: 1020 mb
Umiditate: 100%
Vânt: 14 km/h E
Rafale de vânt: 14 km/h
UV-Index: 0
Răsarit: 7:46
Apus: 16:37
Prognoza 17 decembrie 2018
Zi
 

NE
Precipitaţii
2°C
Vânt: 11 km/h NE
Rafale de vânt: 14 km/h
max. UV-Index: 0
Noapte
 

NE
Ploaie cu zăpadă
-1°C
Vânt: 11 km/h NE
Rafale de vânt: 14 km/h
max. UV-Index: 0
More forecast...
 

RSS De la ANM:

 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 16-12-2018 Ora : 3 Nr. mesajului : 1 Intre orele : 03:00 si 08:00 In zona : Județul Vaslui;Județul Vrancea: zona joasă;Județul Botoşani;Județul Galaţi: Tecuci, Matca, Cudalbi, Târgu Bujor, Corod, Umbrărești, Cosmești, Munteni, Barcea, Brăhășești, Ghidigeni, Drăgănești, Măstăcani, Fârțănești, Ivești, Drăgușeni, Berești-Meria, Nicorești, Berești, Gohor, Grivița, Cavadinești, Valea Mărului, Cuca, […]
 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 16-12-2018 Ora : 3 Nr. mesajului : 2 Intre orele : 03:00 si 08:00 In zona : Județul Suceava: zona de munte de peste cota 1800 m;Județul Neamţ: zona de munte de peste cota 1800 m; Se vor semnala : vânt cu rafale de 80..90 km/h și viscol puternic ce […]
 • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
  COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 16-12-2018 Ora : 3 Nr. mesajului : 3 Intre orele : 03:00 si 08:00 In zona : Județul Constanta: Hârșova, Ciobanu, Ghindărești, Gârliciu, Saraiu, Horia;Județul Tulcea: Babadag, Sarichioi, Sulina, Baia, Topolog, Valea Nucarilor, Frecăței, Murighiol, Mihail Kogălniceanu, Casimcea, Slava Cercheză, Mahmudia, Nalbant, Dăeni, Mihai Bravu, Izvoarele, Stejaru, Nufăru, Ciucurova, Beștepe, […]
 • Avertizare meteorologica
  COD : PORTOCALIU Ziua/luna/anul : 15-12-2018 Ora : 13 : 00 Nr. mesajului : 1 Intervalul : conform textelor; Zonele afectate : conform textelor și hărții; Fenomene : conform textelor; Mesaj : ACTUALIZARE INFORMARE METEOROLOGICĂ Interval de valabilitate: 15 decembrie, ora 13 – 16 decembrie, ora 18 Fenomene vizate: ninsori, lapoviță, ploi și poleiZone afectate: […]

Loto

Horoscop

 • 161.330 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team