Bilanțul Serviciului Român de Informații pentru anul 2016

Miercuri, 29 martie 2017, Serviciul Român de Informații a marcat cei 27 de ani de existență.

La eveniment au participat, alături de conducerea Serviciului, președintele României, domnul Klaus Iohannis, consilierul prezidențial pe probleme de securitate națională, domnul general Ion Oprişor, președintele Comisiei comune permanente a Camerei Deputaților și Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activității Serviciului Român de Informații, domnul senator Adrian Țuțuianu, precum și membri ai acestei comisii.


Declarația de presă a directorului SRI, Eduard Hellvig

Domnule Președinte, Doamnelor și domnilor,
Mă bucur să fim împreună astăzi, la cea de-a douăzeci și șaptea aniversare a Serviciului Român de Informații. Așa cum v-am obișnuit din declarațiile pe care le-am făcut la precedentele bilanțuri ale SRI, nu voi insita pe cifre statistice ale modului în care au fost îndeplinite obligațiile noastre trasate prin lege.
Plec de la premisa că aceste lucruri pot fi aflate din Raportul de activitate depus în Parlament și care va fi făcut public după discuția în plen.
Raportul nostru este o radiografie precisă asupra unui an greu, bogat în provocări, dar pe care România l-a trecut cu bine.
Strategia SRI, în 2016, a fost de a ține departe de granițele țării orice amenințare la adresa securității naționale. Au fost întreprinse măsuri de descurajare a oricăror acțiuni ilicite în domenii ca : securitate cibernetică, contraspionaj, extremism și crimă organizată. De exemplu, au fost instituite aproximativ 6.000 de măsuri de nepermitere sau interzicere a intrării în România. Pentru susținerea deciziei în stat, SRI a avut constanță în informarea beneficiarilor legali și am îmbunătățit vizibil comunicarea cu aceștia,fapt susținut de o creștere semnificativă a reacțiilor pozitive
primite de la decidenți.
În 2016 au fost realizate sute de activități de cooperare internațională și au fost gestionate în comun operațiuni și proiecte parteneriale. Acest lucru așează Serviciul Român de Informații într-o poziție importantă la nivel internațional.
Doamnelor și domnilor, vă invit să vă uitaţi serios în jurul României şi să faceţi o comparaţie cu starea de securitate de la noi. Veţi regăsi contraexemple relevante – conflicte armate, mişcări secesioniste, terorism, crimă organizată, migraţie ilegală sau derapaje evidente de la regulile jocului democratic. Absenţa acestora se datorează și oamenilor în numele cărora vorbesc.


Astăzi voi vorbi mai mult despre oameni și despre viitor. Despre eficientizare și responsabilitate. Despre proiectele instituției pe care o reprezint, despre dorința noastră, a tuturor, de a ne ridica la înălțimea valorilor pe care le urmăm zi de zi în serviciul cetățenilor.
În urmă cu doi ani am preluat conducerea unei organizații solide, reformate și respectate de partenerii tradiționali din România și din lume. Acum avem o instituție care a schimbat generații din mers, ocupându-se astăzi de ceea ce
contează cu adevărat pentru români – apărarea democrației, întărirea statului și protejarea cetăţenilor de amenințările prezentului. Am intrat într-o nouă etapă. Mi-am propus ca în mandatul meu să optimizăm resursele acestui Serviciu, să le gestionăm eficient și responsabil, iar acest proces odată început, vă garantez că este ireversibil. Modernizarea și consolidarea noastră nu se va opri. Avem ofițeri de top și manageri abili care vor duce la bun sfârșit această opțiune asumată.
Dorința noastră este ca în 2017, și pe mai departe, SRI să își regăsească locul firesc într-o societate democratică, acela de furnizor de informații pentru decidenții statului, de avertizor timpuriu asupra riscurilor, de promotor al intereselor naționale de securitate.
Susțin democrația pentru că România nu poate progresa decât prin aceste valori.
Este important pentru întreaga societate ca toate activitățile SRI să se încadreze strict în limitele Constituției și legilor care stabilesc clar granițele în interiorul cărora instituția noastră este chemată să opereze.
Vrem să modernizăm și mai mult parteneriatul pe care îl avem cu instituțiile statului – de aceea vom lucra pentru un model mai transparent de control și pentru o relație mai deschisă cu Parlamentul și societatea civilă.
Vom fi un partener onest al tuturor instituțiilor pentru perfecționarea legislației și pentru a da un exemplu de eficiență și profesionalism. Este nevoie de alinierea permanentă a rolului și misiunilor SRI la regulile jocului democratic. Primii pași au fost deja făcuți, lucrurile vor continua…
Nu pot și nu doresc să disociez statul de cetățenii săi. Pentru orice serviciu de informații care evoluează într-o societate democratică, modul în care cetățenii se raportează la el este fundamental. Reputația unei organizații de informații este, pe tărâmul secretului, o resursă foarte importantă pentru stat.
SRI are o misiune clară care trebuie mereu susținută public – pentru a nu da naștere la interpretări și speculații. Noi suntem un serviciu de informații și nimic altceva!


Avem foarte multe de făcut pentru că viitorul cuprinde multe amenințări. Din păcate, și în 2017, și în anii ce urmează, serviciile de informații vor fi angrenate în confruntări directe a căror duritate încă nu este resimțită pe deplin. Lumea în care trăim se confruntă cu probleme importante, iar analiza noastră este că gradul de
insecuritate globală nu a atins încă punctul maxim.
Trebuie să fim atenți împreună, în țară și cu partenerii externi, la pericolele care vin dinspre terorism, spionaj, trafic ilegal, atacuri cibernetice ori forme de agresiune hibridă și agresiuni informaționale.
Spun „împreună” deoarece acest cuvânt va fi unul foarte important în dezvoltarea capacităților de securitate ale României. Acesta este și motivul pentru care sloganul nostru pentru acest an este „parteneriat în serviciul cetățenilor”. Prin programul nostru de promovarea a culturii de securitate dorim să creăm în societate anticorpii necesari respingerii formelor de agresiune subtilă pe care unele state încearcă să le utilizeze acolo unde au interese.
Ofițerii noștri vor ieși mult mai mult în societate pentru a explica oamenilor și instituțiilor cum trebuie să își genereze măsuri de protejare a datelor și a patrimoniilor. Cum să își protejeze infrastructurile conectate, cum să se pună la adăpost în fața încercărilor de influențare ilicită. Principalul nostru aliat este cetățeanul. Iar un cetățean educat este un aliat puternic!
Celălalt sprijin al nostru este legea.
Am mai afirmat-o public și o să repet ori de câte ori va fi nevoie. Societatea, prin mecanismele sale, trebuie să asigure serviciilor de informații instrumentele legale necesare pentru funcționare. Noi lucrăm numai pe baza mandatului pe care îl primim de la decidenți.Să nu pierdem,vă rog,din vedere că în 2017, SRI este chemat să protejeze și să promoveze securitatea națională a României pe baza unei legi principale din 1991. Sunt de atunci 26 de ani în care realitățile s-au schimbat radical…
amintiți-vă doar ce însemna Internetul atunci față de prezent…
Este, din perspectiva mea, momentul unei ample dezbateri publice pentru un pachet modern de legislație de securitate națională. Minim intruzivă, cu garanții constituționale pentru cetățeni, cu repere etice. Dar, adaptată la ceea ce trăim astăzi! Legea trebuie să protejeze drepturile și libertățile cetățenilor, dar și să ofere cadrul pentru ca Statul să asigure aceste drepturi și libertăți. Fără abuzuri, pe model occidental, transparent, corect.
Este, de asemenea, momentul unui parteneriat onest între SRI și toate instituțiile statului, pentru că eu cred că numai în echipă putem menține România în afara pericolelor din interiorul țării, dar și din exterior.


Tocmai de aceea, eu astăzi doresc să mulțumesc în primul rând tuturor cetățenilor României care, în diverse formule și ipostaze, fiecare în parte, și înainte de toate prin respectarea legii, contribuie la protejarea securității naționale
a României.
Vreau să mulțumesc partenerilor noștri interni și externi pentru sprijinul pe care ni l-au acordat în anul 2016. Vreau să îi asigur de un parteneriat constructiv, deschis și responsabil în continuare.
Iar pe dumneavoastră, reprezentanți ai mass-media vă asigur de aceeași onestitate și transparență instituțională, dar nu uitați că SRI va rămâne un serviciu secret. 🙂
Patria a Priori!
Vă mulțumesc!

Declarația de presă a președintelui României, Klaus Iohannis

„Am participat astăzi la evaluarea activităţii Serviciului Român de Informații pe anul 2016 şi doresc să vă comunic principalele mesaje pe care le-am transmis cu această ocazie.

În primul rând, am subliniat rolul important pe care Serviciul Român de Informaţii l-a avut în menţinerea stării de securitate naţională.

Mi-am exprimat încrederea în capacitatea SRI de a ne proteja în faţa riscurilor actuale şi viitoare. În calitate de pilon esenţial al sistemului de securitate naţională, activitatea Serviciului, desfăşurată la standarde similare celor din state cu democraţii consolidate, se bucură de respectul partenerilor, beneficiarilor şi al societăţii.

Am apreciat rezultatele obţinute anul trecut de SRI în misiunile sale principale şi contribuţiile importante ale Serviciului în fundamentarea deciziei strategice, combaterea agresiunilor cibernetice, lupta împotriva criminalităţii organizate şi în prevenirea ameninţărilor de natură teroristă.

România şi românii au rămas într-o zonă de siguranţă ca rezultat al eforturilor constante şi al eficienţei acţiunii preventive a SRI, care a colaborat intens atât interinstituţional, cât şi cu partenerii din străinătate.

Am evidenţiat, în mod deosebit, preocuparea instituţiei pentru realizarea unui parteneriat cu cetăţenii, ei fiind cei care se bucură în mod direct de un climat de stabilitate şi securitate.

De asemenea, am salutat preocuparea Serviciului Român de Informaţii pentru dezvoltarea, cu bune rezultate, a capabilităţilor tehnice şi operaţionale necesare gestionării provocărilor erei informaţionale.

Nu în ultimul rând, am remarcat că SRI şi-a menţinut şi în 2016 reputaţia de partener de încredere în formate externe, contribuind activ şi consistent la susţinerea intereselor naţionale de politică externă.

Aştept, în continuare, cel puţin acelaşi nivel de contribuţie în furnizarea de cunoaștere necesară fundamentării unor decizii care ţin de promovarea intereselor României.

Am cerut SRI echilibru şi echidistanţă necondiţionate în desfăşurarea activităţilor acestuia, precum şi aprofundarea parteneriatului cu societatea civilă, cu cetăţeanul, la a cărui securitate este chemat să vegheze.

Creșterea gradului de cunoaștere și anticipare a tendințelor de evoluție a amenințărilor asimetrice sau de tip hibrid actuale este absolut necesară, aspect pe care l-am subliniat în cadrul şedinţei de bilanţ de astăzi.

Am profitat, totodată, de acest prilej pentru a reitera necesitatea punerii la dispoziţia instituţiilor statului român, implicit a SRI, a unor instrumente, inclusiv legislative, adaptate realităţilor interne şi internaţionale, necesare asigurării securităţii naţionale, care să ofere un cadru adecvat desfăşurării activităţii de intelligence. Aceste instrumente continuă să se lase aşteptate, deşi evoluţiile regionale şi internaţionale impun flexibilitate şi mobilitate de acţiune accentuate.

Închei prin a-mi exprima şi public aprecierea pentru eforturile continue ale Serviciului de consolidare a capacității în gestionarea provocărilor la adresa securității naționale și euro-atlantice.

Felicit cadrele SRI pentru rezultatele obţinute, succese care rămân cel mai adesea necunoscute, aşa cum, de fapt, este şi firesc să se întâmple într-un serviciu de informaţii secret. Domnule Director, vă felicit!

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.