BiotopART Bucharest – arta în folosul naturii din Parcul Natural Văcărești

Asociația UMA ED, în parteneriat cu Asociația Parcul Natural Văcărești, lansează proiectul BiotopArt Bucharest, o inițiativă de pionierat în România care se bazează pe utilizarea artelor vizuale contemporane în folosul conservării biodiversității și educației pentru natură într-o arie naturală protejată. Proiectul este finanțat de Centrul de Proiecte Culturale al Municipiului Bucureşti – ARCUB și Primăria Municipiului București.

Proiectul pilot propune un nou spațiu de experiment colaborativ la care vor participa opt artiști vizuali, ceramiști și sculptori, și membri ai echipei de administrare a Parcului Natural Văcărești.

Artiștii vor face schițe, machete și apoi obiecte urmărind atât necesitatea îmbunătățirii condițiilor de hrănire și reproducere pentru anumite specii de insecte, păsări, reptile sau amfibieni, cât și principii estetice de integrare a unor obiecte de artă într-un mediu natural. Creațiile artiștilor vor lua forma unor obiecte precum “hoteluri de insecte” din ceramică arsă și lemn, cuiburi artificiale și hrănitori pentru speciile de paseriforme care cuibăresc sau care iernează în zonă și hibernacule sau zone de înnoptare pentru amfibieni și reptile.

”Tema acestui proiect este o invitație la joc și responsabilitate, este pur și simplu o provocare. Regăsirilor senzoriale li se adaugă un sentiment uitat al firescului și necesarului. Parcă reînveți mersul, și sigur reînveți să gândești lumea. Un simpozion care te aduce înapoi acasă.” (Lucian Țăran, sculptor)

Obiectele de artă vor fi mai întâi executate la scară mică pentru a fi expuse în Observatorul Parcului Natural Văcărești în cadrul unui vernisaj și a unei expoziții inedite. Astfel, vizitatorii vor putea afla cum interacționează și depind de lumea naturală operele de artă, vor putea discuta cu artiștii și vor afla mai multe informații despre biodiversitatea celui mai mare spațiu verde al capitalei. Totodată, ulterior, obiectele vor deveni subiectul unor trasee tematice de vizitare în perimetrul Parcului Natural Văcărești. Întregul proces de colaborare va fi documentat audio, video și foto.

În toamnă va fi organizată la Centrul de Observare al Parcului Natural Văcărești și o dezbatere la care vor participa speakeri din cele trei domenii abordate în proiect: arta contemporană, sțiința mediului și educația ecologică. În cadrul evenimentului vor avea loc discuții pe marginea rezultatelor proiectului pilot și a posibilității de a continua acest tip de intervenție.

 

Despre proiectul BiotopArt Bucharest

Inițiatorii proiectului: Asociația UMA ED ROMÂNIA în parteneriat cu Asociația Parcul Natural Văcărești

 

Artiști vizuali: Lucian Țăran (sculptor), Georgiana Cozma (ceramist), Vlad Basarab (ceramist), Oana Florică (ceramist), Dumitru Ioan Cozma (sculptor), Iulian Vîrtopeanu (ceramist), Dragoș Manea (sculptor), Mihai Cozma (sculptor).

 

Biolog: Vlad Cioflec

Finanțator: Centrul de Proiecte Culturale al Municipiului Bucureşti – ARCUB și Primăria Municipiului București.

Partener: Invisible Nature

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.