BNR, acuzată că impiedică stimularea creditării

Adoptarea de către BNR a legislaţiei privind obligaţiunile ipotecare continuă să întârzie, cu toate că unele bănci erau gata să emită obligaţiuni ipotecare, cu scopul de a-şi diversifica sursele de finanţare, în condiţiile în care finanţările de la băncile-mama din străinătate nu mai sunt atât de abundente, iar depozitele sunt pe termene scurte şi în continuare destul de costisitoare pentru bănci.

Au trecut 7 luni de cand BNR a organizat un seminar in care bancherii si viceguvernatorul Bogdan Olteanu, responsabil cu adoptarea legislatiei bancare, isi puneau cenusa in cap admitand ca Romania e singura tara din Europa in care bancile nu au emis inca obligatiuni ipotecare, desi avem o lege in acest sens inca din 2006.

Respectiva lege nu poate fi insa aplicata inainte de a fi completata cu noi prevederi conform normelor europene, operatiune pe care bancherii promiteau ca o vor rezolva cat mai rapid, pentru a permite bancilor sa aiba astfel acces la o sursa alternativa de finantare, mai ieftina decat altele si care ar putea determina scaderea costului cu care acestea acorda credite.

Cu doar o saptamana in urma, BNR a fost de asemenea criticata de catre reprezentanti ai guvernului si ai Fondului European de Investitii pentru faptul ca impiedica procesul de creditare a IMM-urilor cu garantii europene.

Un exemplu este UniCredit Tiriac Bank, care s-a pregatit sa iasa pe piata cu astfel de obligatiuni, dar pentru ca legislatia a intarziat sa apara, a fost nevoita sa recurga la obligatiuni corporative, cu costuri mai ridicate.

„Am vrut initial sa emitem obligatiuni ipotecare si am asteptat adoptarea legislatiei necesare, care insa nu a venit, de aceea am intarziat foarte mult cu lansarea emisiunii de obligatiuni corporative”, spune Rasvan Radu, presedintele UniCredit Tiriac Bank. „Cred ca piata bancara pierde (neputand sa emita astfel de titluri) intrucat costurile emisiunii de obligatiuni ipotecare sunt in general mai mici, asadar si pretul de finantare pentru banca poate fi mai redus. Cu cat mai repede se deblocheaza piata si se stabileste cadrul de reglementare, cu atat bancile se pot finanta mai ieftin si pot acorda credite cu dobanzi mai mici”, adauga el.

Rasvan Radu a tinut sa ofere cateva amanunte cu privire la succesul celei mai mari emisiuni de obligatiuni corporatiste din istoria Bursei de Valori Bucuresti si unele dintre putinele finantari de acest gen de pe piata de capital lansate de companiile romanesti, fiind prima de acest gen a unei banci romanesti. UniCredit Tiriac Bank a reusit sa vanda la BVB obligatiuni corporative in valoare de 550 milioane lei, la termen de 5 ani, pentru care plateste o dobanda fixa de 6,35%.

Dorin Badea, directorul de trezorerie al UniCredit Tiriac, apreciaza ca dobanda obtinuta este una buna, fiind cu 100,5 puncte de baza peste dobanda de referinta la titlurile de stat, o marja apropiata de cea aferenta obligatiunilor lansate de bancile straine, care este in jurul a 125 de puncte peste rata de referinta a titlurilor de stat.

„In niciun caz nu am vrut sa testam piata pur si simplu, ci sa deschidem o noua sursa de finantare si sa ajutam si bursa romaneasca sa finanteze companiile rezidente. Am demonstrat ca se poate si vrem sa deschidem apetitul si altor emitenti pentru a folosi bursa”, a spus Rasvan Radu.

„In niciun caz nu vrem prin aceste obligatiuni sa inlocuim celelalte surse de finantare ale bancii, precum depozitele, finantarile de la banca-mama sau creditele de la institutiile financiare internationale, ci sa deschidem o alta piata si sa vedem daca ne putem baza pe o alta sursa pentru a ne diversifica accesul la resurse. Vom continua sa ne finantam ca si pana acum, in functie de conjunctura, de pret si maturitati, pentru a atrage resurse dupa cum e mai eficient: depozite, credite de la banca-mama, piata de capital”, a adaugat el.

Radu a precizat ca in urma accesarii de fonduri de pe piata de capital nu va scadea valoarea creditelor accesate de la banca-mama din Austria, dimpotriva, acestea vor creste in continuare, pentru a se putea sustine creditarea.

El a mai spus ca intregul volum de resurse din obligatiuni va fi utilizat pentru acordarea de credite, cu preponderenta pentru companii, in valuta, conform cererii clientilor.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.