Bob Dylan, acuzat că ar fi plagiat în discursul de acceptare a Premiului Nobel pentru Literatură
Legendarul rocker Bob Dylan este acuzat de o scriitoare că ar fi plagiat în discursul său de acceptare a Premiului Nobel pentru Literatură, informează miercuri AFP.
Scriitoarea Andrea Pitzer, care a studiat discursul rockerului pentru revista on-line Slate, pretinde că a găsit asemănări izbitoare între referințele lui Dylan la romanul „Moby Dick” și o analiză aflată pe un site de literatură pentru studenți, SparkNotes.
Romanul lui Herman Melville publicat în 1851 face parte dintre lucrările citate de artist în discursul tradițional pe care acesta l-a transmis în ultima clipă Academiei suedeze pentru a putea încasa contravaloarea distincției (923.000 de dolari).
În discursul său, sub forma unei înregistrări audio, Bob Dylan schițează o poetică a cântecului și evocă surse de inspirație precum Homer sau „Moby Dick”. El îl citează pe Melville calificând balena Moby drept „încarnarea răului”. Însă, Pitzer constată că această frază nu apare în roman, ci pe un rezumat de pe site-ul SparkNotes.
Potrivit scriitoarei, discursul lui Bob Dylan conține 20 de referințe la romanul „Moby Dick”, care seamănă foarte mult cu analizele de pe SparkNotes.
Pitzer remarcă faptul că Dylan este de mult timp un susținător al adaptării unor pasaje din muzică sau din literatură în cântecele sale. „Dylan rămâne atât de dependent de apropieri, încât depistarea surselor sale a devenit o industrie”, a subliniat ea.
În discursul de 26 de minute, acompaniat de un pian pe fundal, Dylan descrie cărțile și muzica ce l-au influențat de-a lungul vieții și încercarea sa de a stabili o legătură între muzică și literatura sa. „Atunci când am primit Premiul Nobel pentru Literatură m-am întrebat care anume a fost legătura dintre cântecele și literatura mea. Am vrut să mă gândesc și să descopăr conexiunea”, a susținut compozitorul pe numele său real Robert Allen Zimmerman.
Artistul amintește în discurs printre numele care l-au inspirat scriitori precum Cervantes, Herman Melville și William Shakespeare, însă recunoaște că a avut numeroase surse de inspirație, de la Homer la Buddy Holly. „Moby Dick” de Herman Melville, „All Quiet on the Western Front” de Erich Maria Remarque și „Odiseea” de Homer sunt trei dintre cărțile care l-au marcat încă din perioada școlii, a subliniat artistul.
Spre surpriza generală — uneori impregnată de indignare — Bob Dylan a fost recompensat în octombrie cu Premiul Nobel pentru Literatură ”pentru că a creat în marea tradiție a muzicii americane noi moduri de exprimare poetică”, după cum a argumentat Academia.
Secretara permanentă a Academiei suedeze, Sara Danius, a comentat pe blogul său, după ce artistul a trimis in extremis discursul tradițional, că acesta este „extraordinar și, după cum era de așteptat, elocvent”.
Sursa: AGERPRES
Foto: Billboard