Bogăţiile naturale ale solului şi subsolului Kazakhstanului

Kazakhstanul este o ţară foarte bogată, nu bogată în resurse naturale, multe dintre ele încă neexploatate sau exploatate la capacitate maximă.Dacă spun că, în subsolul acestei ţări, se găseşte tot Tabelul lui Mendeleev, cred că, v-am spus totul despre ce bogăţii are această mare ţară. Rezervele de uraniu din solul ţării situează ţara pe locul trei în lume. De asemenea, Kazakhstanul, are cantităţi însemnate de petrol, gaze naturale, cărbune, cupru, zinc, mangan, fier şi aur. Kazakhstanul este, totuşi cel mai mare producător de petrol din Asia Centrală. Ce nu trebuie totuşi uitat este că această ţară ocupă primul loc cu privire la rezervele exploatate de zinc, tungsten şi bariţi, este al doilea în argint, plumb şi cromit, şi al treilea în exploatarea de cupru şi fluorit. Sigur e pe locul patru la exploatarea de molibden şi al şaselea de aur.

Țara, cu rezerve de petrol şi gaze, din zonele occidentale ale ei face parte  din grupul celor mai importante state producătoare de petrol din lume, cu un volum de peste 80 de milioane de tone de petrol şi gaz condensat pe an, fiind de fapt, pe locul 9 în lume în ceea ce priveşte rezervele confirmate de petrol.
Kazakhstanul se află pe locul 8 la rezervele de cărbune şi totuşi, să nu uităm, că este pe locul 2 la rezervele de uraniu. Kazakhstanul este printre primii zece exportatori de cereale din lume şi este unul dintre liderii exportatori de făină. Există în Kazakhstan cultura cerealelor  şi a culturilor tehnice, pe suprafeţe imense, bine pregătite precum: grâu, orz, mei în nordul ţării şi orez, bumbac şi tutun în sud. Această ţară are o bogată tradiţie în grădinărit, plantaţii viticole, pomicultură cu istoricul „măr” şi tărtăcuţe. Câmpia şi stepa creează condiţii fermierilor pentru creşterea animalelor precum oi, cai, cămile, vite şi porci. Este unica ţară din lume unde calul a fost şi este carnea  numărul unu ca aliment pentru acest popor, fost nomad. Prezent la faţa locului, am vazut mergând pe autostrăzile ţării şi de o parte şi de alta, cât vezi cu ochii, mari turme de oi, vite şi cai, dar şi suprafeţe mari de culturi agricole, care aduc prosperitate acestei deosebite naţiuni.
 
prof.univ.dr. Florentin Scalețchi
 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.