Bogdan Diaconu: Voi vota împotriva proiectului de exploatare de la Roșia Montană

Bogățiile subsolului de la Roșia Montană sunt ale României și trebuie să rămână așa, scrie într-un comunicat de presă remis redacţiei de către deputatul PSD, Bogdan Diaconu.

Vă prezentăm, integral, conţinutul acestuia.

” Motiv pentru care voi vota împotriva proiectului de exploatare de la Roșia Montană. Acea rezervă imensă de metale prețioase, unele foarte rare și necunoscute publicului larg, pot salva România dacă, în viitor, ajungem într-o situație dificilă. Așa încât trebuie să le păstrăm pentru noi și să nu le livrăm degeaba altora.
Problema situației incerte a zonei după exploatarea de la Roșia Montană nu e singura care ar trebui să ne preocupe în acest caz, ci și faptul că România cedează prea ușor și mult prea ieftin o comoară de care va avea nevoie la un moment dat. Destul am fost văduviți de aurul nostru pe vremea Imperiului Roman și apoi pe vremea Imperiului Austro-Ungar. Acum nu suntem sub niciun imperiu, așa încât putem decide în mod liber să nu cedăm bogăția subsolului nostru pentru o mică redevență, ci să lăsăm averea neamului acolo unde se află până când va veni timpul să avem nevoie de ea.
Nu avem nevoie de ajutorul nimănui ca să ne exploatăm aurul și celelalte bogății aflate la Roșia Montană. Așa încât de ce să nu prezervăm avuția națională până la momentul la care ea ne-ar putea salva din situații dificile. Nicio țară nu-și cedează resursele pe nimic, ar trebui să ne schimbăm filosofia din acest punct de vedere. Ceea ce vom păstra la Roșia Montană le va rămâne copiilor și nepoților noștri, care, poate, vor avea nevoie de acele metale prețioase mai mult decât noi, cei de azi.
Ce vom face, le vom lăsa urmașilor noștri o țară nu doar îndatorată, ci și sleită de resurse, chelită de păduri și fără nimic al ei? Unde se va opri ”avântul” cedării din avuția României? Putem decide în Parlament că Roșia Montantă, cu tot ce are ea, cu comorile ei istorice, turistice, dar și cu toate resursele ei naturale, să rămână a noastră pe veci. Și cred că aceasta este decizia corectă. Eu, cel puțin, așa voi vota, împotriva exploatării de la Roșia Montană.
O țară rezistă nu doar prin spirit, nu doar prin limba proprie care îi ține pe cetățenii ei uniți, nu doar prin cultura și tradiția sa, ci și prin moștenirea sa materială, prin resursele și posesiunile ei. Nu putem ceda totul ca și cum nu ar avea valoare, ca și cum nouă nu ne-ar trebui. România are nevoie de resursele ei și, la nevoie, și le poate exploata și singură pentru a fi unicul beneficiar.
Așadar, un NU hotărât exploatării de la Roșia Montană pentru viitorul acestei țări și pentru a nu lăsa moștenire urmașilor o țară golită de conținut. Altfel, am fi ca niște părinți care își lasă copiii fără niciun sprijin, aruncându-i în stradă să se descurce cum or putea. Înaintașii noștri nu au făcut așa cu noi. Noi cum vom putea să le facem acest lucru urmașilor noștri?”

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.