Serviciu  informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

Bojdeuca lui Creangă, căsuţa cu şindrilă în care poveştile prind viaţă

Publicat: duminică, 25 august 2013

La o aruncare de băţ de inima oraşului, stă şi astăzi, simplă şi primitoare, casa în care a locuit cel mai iubit şi cunoscut povestitor român. Aici a scris întreaga sa operă: Poveştile, Povestirile şi Amintirile din copilărie, aici s-a cunoscut şi împrietenit cu Mihai Eminescu, aici şi-a petrecut anii săi de creaţie şi glorie. Într-o căsuţă mică pe care, el, iubitul povestitor Ion Creangă,  a numit-o bojdeucă. Cu timpul, a devenit un simbol al Iaşului, Bojdeuca lui Creangă fiind totodată şi primul muzeu memorial din România, deschis la 15 aprilie 1918.

Ca să ajungi la Bojdeuca lui Creangă este foarte simplu. Odată ajuns în Iaşi, oricine te poate îndruma către acest loc de poveste care păstrează şi astăzi amintirea vie a celui mai cunoscut şi iubit povestitor român. Atenţie, însă, pentru a te transpune în lumea lui Creangă, înainte de toate, goleşte-ţi mintea de griji, şi inima – de orice tristeţe, ca să poţi vedea cum în faţa ochilor tăi se înfiripă chipul unui bărbat înalt, cam la 1,85 de metri, „spătos, voinic, cu faţa rotundă şi bălană, ochii mari, albaştri, cu privirea limpede şi isteaţă”. Îl vezi aievea cum te întâmpină, înconjurat de o armată de mâţe şi motani, glăsuind şăgalnic: 

„Ia, am fost şi eu, în lumea asta, un boţ cu ochi, o bucată de humă însufleţită din Humuleşti, care nici frumos până la douăzeci de ani, nici cuminte până la treizeci şi nici bogat până la patruzeci nu m-am făcut”.

Continuarea articolului, AICI

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=12659

Publicat de la data aug. 25 2013. Categorii EVENIMENT.

Zona comentariilor

Meteo în țară

17 octombrie 2019, 4:41
 

N
Ceaţă
10°C
0 km/h
Perceput de temperatură: 12°C
Presiunea: 1020 mb
Umiditate: 93%
Vânt: 0 km/h N
Rafale de vânt: 0 km/h
UV-Index: 0
Răsarit: 7:32
Apus: 18:29
Prognoza 18 octombrie 2019
Zi
 

E
Înnourat
23°C
Vânt: 4 km/h E
Rafale de vânt: 7 km/h
max. UV-Index: 3
Noapte
 

ENE
Senin
9°C
Vânt: 0 km/h ENE
Rafale de vânt: 7 km/h
max. UV-Index: 3
More forecast...
 

RSS De la ANM:

  • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
    COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 17-10-2019 Ora : 0 Nr. mesajului : 1 Intre orele : 00:05 si 03:00 In zona : Județul Tulcea; Se vor semnala : - ceaţă care determină vizibilitate scăzută, local sub 200 m şi izolat sub 50 m

Loto

Horoscop

  • 234.240 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team