Bolnavii de hepatită B și C, ținta unor falsificatori de medicamente

În trei farmacii din România au fost descoperite mai multe seringi care nu conțineau o substanţă potrivită pentru bolnavii de hepatită B și C, după ce în luna septembrie, anul acesta, în Germania, s-a găsit o cutie de Pegasys 180 mg/0,5 ml contrafăcut. “Roche România SRL a informat Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale (ANMDM) în luna septembrie 2013, referitor la identificarea în Germania de către departamentul de calitate al F. Hoffmann-La Roche, Ltd. Basel a unei cutii de Pegasys 180 mg/0,5 ml contrafăcut. Ulterior acestei informări am continuat comunicarea constantă cu ANMDM legat de suspiciunile de apariţie a unor cutii contrafăcute în România. Menţionăm că până în luna noiembrie, nu au fost semnalate suspiciuni privind eventuale cutii contrafăcute pe teritoriul României”, se arată într-un punct de vedere remis de companie, informează Mediafax. Ministerul Sănătăţii  recomandă pacienţilor care folosesc produsul Pegasys soluţie injectabilă în seringă preumplută, în cazul cumpărării acestuia în ultimele două săptămâni, să se adreseze imediat medicului curant.
Potrivit sursei citate, seringile contrafăcute cu ser contra hepatitei au fost găsite în două farmacii din Piteşti şi una din judeţul Ialomiţa.
Serul este apă cu glucoză, în locul soluţiei cu substanţa activă peginterferon alfa-2a, iar seringile sunt din plastic şi au pistoane de culoare albă, deşi produsele originale sunt din sticlă şi au pistoane de culoare roşie. În plus, capacul protector al acului este de culoare neagră, în timp ce, la medicamentul original, este gri. Medicamentul luat ca țintă de falsificatori este foarte scump iar în România, conform unor surse din Spitalul Matei Balș din București, numai bolnavii de hepatita C sunt  în jur de un milion.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.