Bolnavii pot fi identificați și după mirosul pe care-l degajă
Nu-i prima oară când medicina devine atentă, în diagnosticarea unor suferinzi, la elemente la îndemână, exterioare muncii de laborator. Este cunoscut faptul că medicii ruși studiază din facultate metode de diagnosticare după nuanțele de culoare ale feței, după indici comportamentali și gestică. Iată că medicii suedezi se apleacă și asupra altui aspect care poate vorbi despre o boală – mirosul degajat de pacient. Oamenii sunt capabili sa simta mirosul bolii la un individ al carui sistem imunitar este extrem de activ în doar câteva ore de expunere la o toxina, conform unor cercetări publicate in Psychological Science și preluate de medlive. Exista dovezi anecdotice si stiintifice care sugereaza ca bolile au anumite mirosuri, potrivit cercetatorului Mats Olsson de la Karolinska Institute din Suedia. Persoanele cu diabet zaharat, de exemplu, ar avea o respiratie care miroase a mere putrede sau acetona. Capacitatea de a detecta aceste mirosuri ar reprezenta o adaptare care ne-ar permite sa evitam boli potential periculoase. Olsson se intreaba daca o astfel de adaptare ar putea exista deja într-un stadiu incipient al bolii.În timp ce compusii chimici exacti inca nu au fost identificati, faptul ca organismul dă un semnal la scurt timp dupa ce sistemul imunitar a fost activat este o constatare importanta, sustin cercetatorii. Acest lucru ne ofera o mai buna întelegere a semnelor sociale de boala si a modului in care bolile infectioase pot fi limitate. Și spitalele sau secțiile cu un anumit profil, aspect pe care îl remarcă oricine, au un miros specific, în funcție de boala și bolnavii care se găsesc acolo.