Borboly Csaba susţine asocierea maghiarilor într-o regiune

Conform preşedintelui Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, regionalizarea nu ar trebui să fie tratată ca o problemă etnică. Borboly Csaba a susținut asocierea maghiarilor la Consiliul Reprezentanților Unionali ai UDMR, care a avut loc în Târgu-Mureș.

„În cazul în care alegerile europarlamentare vor avea loc deodată cu alegerile prezidențiale din anul 2014, pragul electoral la aceste alegeri va putea fi depășit doar dacă maghiarii se vor asocia” – a declarat președintele organizației teritoriale, adăugând că acest fapt va putea fi realizat numai prin dialog.

Borboly Csaba a vorbit în special despre regionalizare, care după părerea lui n-ar trebui să fie tratată ca o problemă etnică, fiindcă reorganizarea regională a României, așa cum este concepută la ora actuală nu o să fie avantajoasă nici pentru majoritatea populației.

„Trebuie să-i facem pe cei 17 milioane de români să-și dea seama că, dacă cei 13 milioane de oameni care trăiesc în cele mai mari și dezvoltate orașe în țară, nu vor beneficia de vechea regionalizare. „Județele și orașele bogate vor epuiza și mai mult resursele, cei săraci vor fi și mai săraci, iar locurile de muncă vor fi tot mai puține. Ce ar putea să fie mai important decât asigurarea bunei existențe a familiilor?”, a pus întrebarea președintele Consiliului Județean Harghita.
Acesta a  mai adăugat că este responsabilitatea tuturor politicienilor UDMR, de a nu lăsa ca  partidul să fie acuzat de sprijinirea autonomiei pe bază etnică,  pentru că astfel cei 1,5 milioane de maghiari nu au nici o șansă.

Cu privire la congresul UDMR care urmează să fie organizat in Miercurea-Ciuc, Borboly Csaba a afirmat că acest lucru este important din mai multe puncte de vedere: în primul rând fiecare primar ia parte la congres în calitate de delegat, aceasta fiind un drept subiectiv, iar în al doilea rând fiindcă congresul urmează să fie organizat la jumătatea ciclului de patru ani, aceasta este o ocazie bună pentru uniune de a clarifica situația actuală în care se află. „Cum poate UDMR-ul să devină din nou important pentru alegători, aceasta este o întrebare la care trebuie să găsim un răspuns la congresul care urmează” – a declarat politicianul.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.