Bosfor,  Beirut, Barcelona… Climat mediteraneean și bucătărie tradițională (Exclusivitate)

Andic Huseyin:

Părinții mei s-au stabilit în România, dar sângele apă nu se face, așa încât am nostalgia apelor de safir ale Bosforului și a misteriosului Istanbul.

O plimbare  prin Taksim este ca și cum ai lua pulsul orașului vechi.

Taksim este un fel de Centrul Vechi din București,  cu o mare de turiști din întreaga lume, foarte aglomerat și plin de magazine de bijuterii, artizanat și dulciuri. Arhitectura clădirilor este eclectică.

Serafina Kafe este cafeneaua mea de suflet, de unde am privit apele învolburate ale Bosforului, intrând în iarnă, și Turnul Fecioarei (Kiz Kulesi).

Ceaiul servit era înconjurat de flăcări albastre și galbene.

Bucătăria turcească are o istorie lungă, în mare parte moștenire a bucătăriei otomane, o fuziune rafinată a bucătăriilor din Asia Centrală, Orientul Mijlociu și cele din Balcani. Bucătăria turcească a influențat gusturile vecinilor, inclusiv din România.

Rețetele culinare diferă de la o zonă la alta, sudul este faimos pentru rețetele de kebab, baclava și cataif. În partea de est, se folosesc mult maslinele și uleiul de măsline, datorită cultivării lor intense în zonă.

Pe coastele Mării Negre se consumă mult pește și porumb, influențe slave. Legumele și verdețurile sunt nelipsite în mâncarea din zonele învecinate Mării Mediterane, Mării Egee și Mării Marmara.

Centrul Anatoliei are multe specialități, precum keșkek, manti și gozleme. Fasolea, roșiile, ardeii, vinetele sunt principalele ingrediente. Fisticul, migdalele și nucile se folosesc în deserturi. Compotul de fructe se consumă alături de pilaf sau plăcinte cu carne.

Un rol important îl joacă vinetele. Se combină cu carnea tocată și se folosesc în kebab și musaca. La fel de apreciat este și iaurtul care poate însoți majoritatea meselor care conțin carne, orez sau pâine.

România a împrumutat și ea multe rețete tradiționale turcești, dar acestea au fost modificate conform preferințelor noastre.

Sinno Hana: Nopțile sunt de vis când observi luminile orașului strălucind

Beirut este capitala Libanului. Beirutul din zilele noastre, cu mai bine de un milion de locuitori, a rămas centrul comercial și cultural al țării. Deși razboiul a lăsat în ruine centrul orașului, afacerile au fost mutate în alte cartiere și comerțul a continuat.

Cea  mai  populară zonă se numește „Raouche„, cu numeroase restaurante ce servesc diferite specialități tradiționale.

Bucătăria Orientului Mijlociu este cunoscută în lumea întreagă și apreciată pentru bogația si rafinamentul ei. Bucătăria libaneză este poate cea mai interesantă dintre toate, fiind ilustrarea perfectă a dietei mediteraneene.

Include o abundență de fructe, legume, pește proaspăt și fructe de mare. Grăsimea animală este consumată cu zgârcenie. Carnea de pasăre se manâncă mai des decât cea roșie.

Cafeaua arabă și turcească sunt suvenirurile perfecte din Beirut. În plus, pentru ca totul să fie complet, cumpără și un ibric special, numit rakwa. De obicei, se vinde cu un mic manual din care  învățați să faceți cafeaua exact ca acolo…

Irina Baitoiu:

Sunt sigură că toți ați auzit de Barcelona. Este capitala Cataloniei, o comunitate autonomă din nord-estul Spaniei, al doilea cel mai mare oraș al Spaniei, după Madrid. Se află pe coasta Mediteranei.

O vacanță în La Barceloneta, un cartier de pe litoral, ideal pentru surfing,  pe plaja Sant Sebastian, îți rămâne în memorie – uluitoarea Mediterană – în timp ce iei masa pe terasele cu fructe de mare și în barurile tradiționale de tapas.

Ne plimbam des pe La Rambla, o faimoasă stradă din centrul Barcelonei și una dintre cele mai populare locuri pentru turiști.

Faimoasa La Boqueria este  o piață publică imensă, cu diferite picanterii… (va continua)

Andic Huseyin

Sinno Hana

Irina Băitoiu

Jurnalism Hyperion

 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.