BRÂNCUȘI, DRAGOSTEA MEA! de Claudia Motea – Iubire infinită împletită în nouă vieți!

Luni, 19 februarie 2024, la Sala Dalles a avut loc spectacolul aniversar ”BRÂNCUȘI, DRAGOSTEA MEA!” al Claudiei Motea, un omagiu înălțător adus marelui nostru sculptor la împlinirea a 148 de ani de la nașterea lui.

Timp nemăsurat în minute sau ore am pășit în regatul lui Brâncuși purtați de respirația unei nimfe, a Claudiei Motea ce s-a dăruit cu gândul și simțirea dăltuitorului de chip al IUBIRII.

Doar din fotoliul spectatorului am descoperit, am înțeles ce înseamnă dăruirea în numele iubirii și abia atunci am descifrat cât de îndrăgostită de Constantin Brâncuși a fost, este și va fi Claudia Motea, marcată pentru întreaga carieră artistică de contactul cu Michel Angelo de Oltenia al nostru.

Timp de peste o oră am descifrat și am împărtășit iubirea, dar și admirația pentru fiorul românesc.

Nu este numai îndrăgostire ori dragoste, căci acestea sunt trecătoare și fremătătoare ca valurile vieții! Iubirea este cea care are ecou profund luminos și dureros ca mesaj purtat pe umerii de înger ai actriței, regizoarei și scriitoarei Claudiei Motea.

Ceea ce realizează această laser de lumină este mai mult decât un spectacol, este un imn în catedrală, o simfonie de trăiri enigmatice și dă senzația că publicul le dezleagă, pe când cheia de la atelierul lui Brâncuși doar ea o are.

Nu este atelierul din Paris, este atelierul sufletului lui Brâncuși. În sanctuarul brâncușian au pătruns rând pe rând cele care i-au fost muze imortalizate în sculpturi.

Lumea aceea minunată este vegheată cu multă candoare de Claudia Motea: i-a pătruns tainele și cu dăruire le împărtășește.

În viziunea talentatei actrițe imaginea magului domină sala de spectacol prin rularea scenelor filmate în atelier, în timp ce ea, în nouă ipostaze de iubită, conturează viața tumultoasă a lui Brâncuși.

Este o implicare sufletească permanentă ce vibrează ca o punte între scenă și spectator, dezvăluită prin diversitatea de atitudini de trăire a pasiunii.

Fiecare episod (aplăudat la scenă deschisă) poartă amprenta pasiunii cu care autoarea/actriță se impune în viața bărbatului de la Hobița, trăire filtrată, secvență cu secvență, prin ochii iubitelor lui.

Empatia, cinstirea nețărmuită, harul și imaginația bogată a autoarei au condus-o pe Claudia Motea la remarcabila interpretare a „muzelor” ce l-au idolatrizat pe Brâncuși (indiferent dacă este vorba de Margit Pogany ori Eileen Lane, ori Marie Bonaparte, ori Maria Tănase sau Cella Delavrancea).

Este un autentic maraton al ipostazelor în care strălucește actrița. Îi datorăm Claudiei Motea plecăciuni și mulțumiri pentru realizarea unui spectacol fulminant de recuperare a valorilor culturale.

Într-adevăr, ”Brâncuși, dragostea mea” ne face să-i împărtășim iubirea de viață, de creație, de miracol pe pământ.

Prof. univ.dr. Crina Bocșan

Comments

comments

One thought on “BRÂNCUȘI, DRAGOSTEA MEA! de Claudia Motea – Iubire infinită împletită în nouă vieți!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.