Brexit: Ieşirea din uniunea vamală va însemna revenirea la o ”frontieră dură” pe insula Irlanda

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a avertizat joi Marea Britanie că planul acesteia de a ieşi din uniunea vamală şi piaţa unică europeană ar putea însemna o revenire la ”frontiera dură” între Republica Irlanda şi provincia britanică Irlanda de Nord, transmite Reuters.

Vorbind cu ocazia unei conferinţe a asociaţiei patronale ”Business Europe” la Bruxelles, înainte de a pleca spre Londra pentru o întâlnire cu premierul Theresa May, Donald Tusk a afirmat că propunerea prezentată miercuri de Uniunea Europeană ca Irlanda de Nord să fie inclusă într-o ”zonă de reglementare comună” cu UE este cea mai bună opţiune pentru evitarea fricţiunilor la frontieră, dar că va întreba guvernul de la Londra.

”Până acum, nimeni nu a venit cu ceva mai înţelept decât aceasta”, a declarat Tusk la eveniment.

”Peste câteva ore, voi întreba Londra dacă guvernul Marii Britanii are o altă idee care va fi la fel de eficientă pentru în prevenirea unei frontiere ‘dure’ între Irlanda şi Irlanda de Nord”, a continuat Preşedintele Consiliului European.

El a mai confirmat că va distribui săptămâna viitoare propunerile de negociere pentru o viitoare relaţie comercială cu Marea Britanie.

Acesta se va întâmpla după ce Theresa May îşi va anunţa propriile propuneri vineri.

Tusk a avertizat însă că ”liniile roşii” ale lui May de ieşire din piaţa unică şi uniunea vamală înseamnă că vor fi inevitabile unele fricţiuni în comerţul UE-Marea Britanie. ”Nu poate exista comerţ fără fricţiuni în afara uniunii vamale şi a pieţei comune. Fricţiunile sunt un efect colateral inevitabil al Brexit-ului, în mod natural”, a comentat el.

Pe de altă parte, potrivit AFP, Donald Tusk s-a declarat ”absolut sigur” că proiectul de tratat privind Brexit-ul, prezentat miercuri de Comisia Europeană, va fi ”acceptat” de cele 27 de state membre care vor forma Uniunea Europeană după ieşirea Marii Britanii.

 

Sursa: AGERPRES

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.