Brexit: Premierul May, în fața unor noi provocări

Referentul Parlamentului European pentru Brexit, Guy Verhofstadt, a invitat-o duminică pe Theresa May, premierul Marii Britanii, să se confrunte cu opiniile discordante din cadrul propriului guvern pentru a reglementa problema financiară a despărțirii Londrei de Bruxelles, relatează AFP.

Șefa guvernului britanic trebuie”să-i facă față lui Boris Johnson și altor membri ai partidului său, care refuză să recunoască implicațiile Brexit, pentru care totuși ei au făcut campanie”, a declarat deputatul european ziarului The Mail on Sunday.

Campania în favoarea Brexit „nu a fost capabilă să definească amploarea angajamentelor britanice în Europa”, consideră Guy Verhofstadt. „Este evident totuși că nu contribuabilii europeni vor reglementa ‘nota de plată’ britanică.”

El se referea astfel la problema reglementării financiare a despărțirii, punct de dezacord între cele două părți: Londra avansează plata a 20 de miliarde de euro pentru a-și onora angajamentele față de UE, când așteptările europene se cifrează — potrivit unor surse — între 60 și 100 de miliarde de euro.

Această problemă este, împreună cu drepturile cetățenilor expatriați și frontiera irlandeză, unul dintre cele trei dosare prioritare ale UE, asupra cărora ea cere permanent „progrese suficiente” înainte de a angaja a doua etapă a negocierilor, care va aborda relațiile viitoare dintre cele două părți.

„Rezolvarea completă și definitivă va face parte din acordul final pe care îl vom avea” și care va include „relațiile viitoare” între Regatul Unit și UE, a declarat vineri Theresa May la Bruxelles unde avea loc un summit european.

Liderii europeni au făcut un gest față de premierul britanic, dându-și „aprobarea” pentru a începe să lucreze pe „plan intern” asupra relației viitoare. Ei așteaptă totuși din partea Londrei propuneri concrete cu privire la reglementarea chestiunii financiare.

Președintele francez Emmanuel Macron a estimat vineri în finalul summitului că Regatul Unit este „departe de calculul” asupra angajamentelor sale financiare față de UE.

În acest context urmează să se deplaseze luni la Paris David Davis, ministrul responsabil cu Brexit, pentru un dineu cu Jean-Yves le Drian.

În aceeași zi, Theresa May va prezenta Camerei Comunelor rezultatele discuțiilor purtate la summit. Cu această ocazie, ea va trebui să-și reitereze angajamentele față de cei 3 milioane de cetățeni europeni care trăiesc în Regatul Unit.

 

Sursa: AGERPRES

Comments

comments

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.