BUCUREȘTI: Atribuţiile Autorităţii Metropolitane de Transport, transferate la Asociaţia pentru Transport Public Bucureşti-Ilfov

Guvernul a adoptat, în şedinţa de joi, o ordonanţă de urgenţă privind desfiinţarea Autorităţii Metropolitane de Transport Bucureşti, atribuţiile sale fiind transferate Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public Bucureşti-Ilfov, a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului, Nelu Barbu.

„Un alt act normativ adoptat astăzi în şedinţa de Guvern – o ordonanţă de urgenţă privind desfiinţarea Autorităţii Metropolitane de Transport Bucureşti. De ce s-a luat această decizie? Pentru a se asigura cadrul necesar pentru punerea în practică a unor proiecte importante ale Municipiului Bucureşti şi ale judeţului Ilfov, în privinţa asigurării serviciilor de transport public eficient, integrat şi durabil, cu beneficii pentru toată regiunea”, a declarat Nelu Barbu, la Palatul Victoria.

El a precizat că actul normativ asigură cadrul legal de aplicare a regulamentelor europene în materie.

„Este vorba şi despre o armonizare a legislaţiei, având în vedere prevederile Legii numărul 92/2007 privind serviciile de transport public local. Atât regulamentele europene, cât şi legislaţia românească prevăd (…) că, la nivel local, se asigură, se organizează, se reglementează, se coordonează prestarea serviciului de transport public de persoane prin servicii regulate”, a spus Barbu.

El a mai arătat că la fundamentarea luării acestei decizii s-a avut în vedere şi înfiinţarea, anul trecut, a Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public Bucureşti-Ilfov, care va asigura, în calitate de autoritate contractantă, atribuirea rutelor de transport public de călători prevăzute în Programul de transport pentru localităţile din Ilfov, inclus în Planul de mobilitate urbană durabilă Bucureşti-Ilfov 2016-2030.

„Din momentul desfiinţării Autorităţii Metropolitane de Transport Bucureşti, atribuţiile pe care le avea vor fi transferate la (…) Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public Bucureşti-Ilfov şi se vor exercita aceste atribuţii, cu respectarea principiului autonomiei locale, de către Consiliul General al Municipiului Bucureşti şi Consiliul Judeţean Ilfov. Pot fi exercitate direct aceste atribuţii sau în conformitate cu legislaţia în vigoare (…), prin Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public Bucureşti-Ilfov”, a afirmat Barbu.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Guvernului, patrimoniul Autorităţii Metropolitane de Transport Bucureşti revine Ministerului Transportului, iar personalul angajat în cadrul autorităţii va fi preluat de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public Bucureşti-Ilfov.

La începutul şedinţei de Guvern de joi, premierul Viorica Dăncilă a anunţat că atribuţiile Autorităţii Metropolitane de Transport Bucureşti vor fi transferate din subordinea Ministerului Transporturilor către Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public Bucureşti-Ilfov.

Potrivit premierului, sistemele de transport public de călători sunt organizate şi funcţionează sub autoritatea administraţiilor locale.

„Vrem acest lucru şi în România. Astfel, transferăm atribuţiile Autorităţii Metropolitane de Transport Bucureşti din subordinea Ministerului Transporturilor către Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară pentru Transport Public Bucureşti-Ilfov. Sperăm să fie o veste bună pentru bucureşteni şi îi dorim mult succes doamnei primar Gabriela Firea”, a mai afirmat Dăncilă.

Sursa: AGERPRES

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.