Buget 2014/ Calcule: Creșterea salariului minim va finanța indexarea pensiilor

Guvernul anunță, după negocierile cu troica FMI-CE-BM, o creștere a salariului minim pe economie în anul 2014 în două tranșe, până la 900 de lei.
Dincolo de retorica majorării salariului minim pe economie în interesul lucrătorilor cu venituri mici trebuie menționat cum va crește suma încasată efectiv și cât va obține statul în plus din impozitarea ei.

Ultimele date disponibile arătau circa 677 mii salariați la nivelul minim în economia concurențială și 35 mii angajați la stat. Așadar, măsura privește aproximativ 712 mii persoane, sau un salariat din șapte la nivelul economiei naționale.

Majorarea salariului minim brut de la 800 lei la 850 lei începând cu 1 ianuarie 2014 va duce la majorarea sumei încasate efectiv de la 601 lei la 636 lei, adică la un spor de 35 lei pentru salariat. Restul reprezintă bani care vor reveni prin impozitare statului la bugetele de asigurări sociale, sănătate și șomaj. La care se mai adaugă și cota de impozit suplimentar ceva reveni angajatorului.

La 1 iulie 2014, majorarea de la 850 lei brut la 900 lei brut va însemna o creștere de la 636 lei net la 672 lei net. Aceste sume rezultă în condițiile aplicării unei deduceri personale de 250 lei, ea fiind mai mare pentru cei care au și alte persoane în întreținere.

Sursa: cursdeguvernare.ro

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.