Serviciu  informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

Bugetari, sporurile pentru orele suplimentare înlocuite din 2014 cu timp liber corespunzător

Publicat: joi, 26 decembrie 2013

Incepand de anul viitor, angajatii din sectorul bugetar care lucreaza peste program nu vor mai avea posibilitatea de a primi spor la salariu pentru orele lucrate in plus, dupa ce un act normativ in acest sens a fost publicat in Monitorul Oficial. Aceasta in conditiile in care, momentan, munca peste program se compenseaza fie prin ore libere platite, fie prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator duratei acesteia.

Potrivit normelor legale in vigoare, stabilite prin Legea nr. 284/2010 privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice, pentru munca suplimentara efectuata peste durata normala a timpului de lucru de catre personalul din sectorul bugetar incadrat in functii de executie sau de conducere se aplica prevederile Codului muncii. Aceleasi reguli sunt valabile si pentru munca prestata in zilele de repaus saptamanal, de sarbatori legale si in celelalte zile in care, in conformitate cu reglementarile in vigoare, nu se lucreaza.

Concret, acest lucru inseamna ca angajatii cu program normal de lucru (adica de 8 ore pe zi si de 40 de ore pe saptamana) care lucreaza ore suplimentare au dreptul la unele compensatii.

Astfel, potrivit legislatiei muncii, munca peste program se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia.

In plus, in cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in termenul mentionat, munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator duratei acesteia. Sporul pentru munca suplimentara se stabileste prin negociere, in cadrul contractului colectiv de munca sau, dupa caz, al contractului individual de munca, si nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.
Totusi, aceste reglementari nu se vor aplica si anul viitor. Aceasta deoarece OUG nr. 103/2013 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice in anul 2014 stabileste ca din anul 2014 munca suplimentara se compenseaza doar cu timp liber.

„In anul 2014, munca suplimentara efectuata peste durata normala a timpului de lucru de catre personalul din sectorul bugetar incadrat in functii de executie sau de conducere, precum si munca prestata in zilele de repaus saptamanal, de sarbatori legale si in celelalte zile in care, in conformitate cu reglementarile in vigoare, nu se lucreaza, in cadrul schimbului normal de lucru, se vor compensa numai cu timp liber corespunzator”, se precizeaza in actul normativ mentionat.

Practic, bugetarii nu vor mai putea primi sporurile la salariu prevazute de Codul Muncii, ci doar cu ore libere corespunzatoare timpului lucrat suplimentar.

Tot in baza OUG nr. 103/2013, salariile brute ale bugetarilor vor fi mentinute in 2014 la acelasi nivel cu cele din luna decembrie 2013.

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=20585

Publicat de la data dec. 26 2013. Categorii ACTUALITATE.

Zona comentariilor

Meteo în țară

20 octombrie 2019, 23:55
 

N
Ceaţă
15°C
0 km/h
Perceput de temperatură: 15°C
Presiunea: 1020 mb
Umiditate: 87%
Vânt: 0 km/h N
Rafale de vânt: 0 km/h
UV-Index: 0
Răsarit: 7:36
Apus: 18:24
Prognoza 21 octombrie 2019
Zi
 

ENE
Predominant însorit
24°C
Vânt: 4 km/h ENE
Rafale de vânt: 7 km/h
max. UV-Index: 3
Noapte
 

ENE
Parţial înnourat
10°C
Vânt: 0 km/h ENE
Rafale de vânt: 7 km/h
max. UV-Index: 3
More forecast...
 

Loto

Horoscop

  • 234.981 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team