Serviciu  informatii in sistem RSS
Ultimele titluri
Ultima Oră

BVB extinde numarul de companii din BET si BET TR

Publicat: vineri, 10 august 2018

Bursa de Valori București (BVB), cea mai importantă instituție a pieței locale de capital, extinde numărul de companii care pot face parte din indicii BET și BET-TR de la 15 la maxim 20 de companii. Consiliul Bursei a aprobat, în ședința din data de 8 august, modificarea manualelor indicilor BVB, după o decizie similară a Comisiei Indicilor BVB. Au fost introduse noi reguli pentru indicii BET și BET-TR astfel încât cei doi indici să reflecte evoluția celor mai lichide companii listate la BVB.

„Extinderea celor doi indici este oportună în contextul în care tot mai multe companii relevante pentru sectorul de activitate din care fac parte decid să se listeze la BVB. Astfel, prin această extindere, ne dorim ca principalii indici ai BVB sa incorporeze o mai bună diversificare sectorială, diversificare ce este necesară în orice portofoliu de acțiuni. Ne propunem să dezvoltăm piața de capital atât pe verticală, oferind instrumente noi investitorilor locali și internaționali, creând astfel o piață cu lichiditate mult îmbunătățită, cât și pe orizontală, aducând la cota bursei companii relevante pentru economia românească,” a declarat Adrian Tănase, CEO al Bursei de Valori București.

„Creșterea numărului maxim de companii poate oferi o mai bună performanță ajustată la risc a acestor indici datorită potențialului de diversificare. Bursa de Valori București se dezvoltă în mod continuu și accelerat, ca dovadă că toate cele șase companii listate în mai puțin de doi ani au venit din sectoare noi de activitate,” a spus Lucian Anghel, Președintele Consiliului de Administrație al BVB.

Este pentru a doua oară în istoria Bursei de Valori București când are loc o extindere a numărului maxim de companii din indicele principal al pieței, BET, și din indicele care include și dividendele, BET-TR. Ultima extindere a acestor indici, de la 10 la maxim 15 companii, a avut loc în urmă cu doi ani, pe 5 octombrie 2016. De atunci, șase companii s-au listat la BVB: MedLife (decembrie 2016), DIGI Communications (mai 2017), AAGES (iunie 2017), Transilvania Broker de Asigurare (noiembrie 2017), Sphera Franchise Group (noiembrie 2017) și Purcari Wineries (februarie 2018).

În prezent, indicii BET și BET-TR includ fiecare 13 companii: Banca Transilvania, BRD – Groupe Societe Generale, Bursa de Valori București, CONPET, DIGI Communications, Electrica, Fondul Proprietatea, MedLife, OMV Petrom, Nuclearelectrica, Romgaz, Transgaz, Transelectrica.

Un alt element de noutate pentru indicii BET și BET-TR este introducerea unei ponderi minime anticipate în coșul indicelui de 0,5% pentru ca o societate să poată fi inclusă în cei doi indici. Suplimentar, cu scopul de a limita fluctuațiile la nivelul componenței celor doi indici, o companie trebuie să aibă o pondere minimă anticipată de 0,2% pentru a fi menținută în componența acestora.

Criteriile calitative în materie de guverananță corporativă și relația cu investitorii existente deja în metodologia indicilor BET și BET-TR au fost introduse și în manualele celorlalți indici BVB.

În plus, conceptul de Watchlist (listă a companilor care intră în procesul de monitorizare pentru a vedea dacă îndeplinesc condițiile de eligibilitate) a fost extins și pentru indicii BET-XT, BET-XT-TR și BET-BK. Asemănător indicilor BET și BET-TR, companiile introduse pe Watchlist vor rămîne pe listă minimum 6 luni, fiind monitorizate pentru o posibilă includere în indici. Watchlist-ul va fi actualizat trimestrial, cu ocazia ședintelor periodice ale Comisiei Indicilor.

Aceste modificări au scopul de a oferi o mai bună transparență și predictibilitate pentru investitori.

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=101867

Publicat de la data aug. 10 2018. Categorii ALEGEREA NOASTRA, Economic, FINANTE - BANCI.

Zona comentariilor

Meteo în țară

13 noiembrie 2018, 23:23
 

E
Noros
8°C
7 km/h
Perceput de temperatură: 6°C
Presiunea: 1030 mb
Umiditate: 81%
Vânt: 7 km/h E
Rafale de vânt: 7 km/h
UV-Index: 0
Răsarit: 7:09
Apus: 16:50
Prognoza 14 noiembrie 2018
Zi
 

SSV
Înnourat
13°C
Vânt: 0 km/h SSV
Rafale de vânt: 7 km/h
max. UV-Index: 1
Noapte
 

ENE
Precipitaţii
4°C
Vânt: 0 km/h ENE
Rafale de vânt: 4 km/h
max. UV-Index: 1
More forecast...
 

RSS De la ANM:

  • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
    COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 13-11-2018 Ora : 19 Nr. mesajului : 1 Intre orele : 19:00 si 23:00 In zona : Județul Argeş: Câmpulung, Curtea de Argeș, Mioveni, Băiculești, Pietroșani, Mihăești, Coșești, Stâlpeni, Schitu Golești, Mușătești, Bălilești, Mălureni, Țițești, Merișani, Poienarii de Muscel, Budeasa, Dârmănești, Micești, Tigveni, Godeni, Berevoești, Aninoasa, Vlădești, Vulturești, Ciofrângeni, Davidești, […]
  • Tipul mesajului : Atentionare nowcasting
    COD : GALBEN Ziua/luna/anul : 13-11-2018 Ora : 18 Nr. mesajului : 2 Intre orele : 18:00 si 23:00 In zona : Județul Suceava: zona joasă;Județul Suceava: Dolhasca, Forăști, Dolhești, Drăgușeni;Județul Neamţ: zona joasă;Județul Neamţ: Doljești, Botești, Timișești, Păstrăveni, Stănița, Boghicea;Județul Iaşi: Pașcani, Târgu Frumos, Hârlău, Belcești, Deleni, Cotnari, Scobinți, Lespezi, Hălăucești, Tătăruși, Ruginoasa, Stolniceni-Prăjescu, […]

Loto

Horoscop

  • 148.902 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team