CA al BNR a analizat şi aprobat Raportul trimestrial asupra inflaţiei

În şedinţa de ieri, CA al BNR a analizat şi aprobat Raportul trimestrial asupra inflaţiei. Documentul, care va fi prezentat publicului într-o conferinţă de presă organizată în data de 6 februarie 2014 când va fi anunţat şi calendarul şedinţelor CA al BNR dedicate politicii monetare pentru următoarele 12 luni, reconfirmă perspectiva coborârii pronunţate, dar temporare, a ratei anuale a inflaţiei în prima parte a anului 2014, pe fondul prelungirii impactului tranzitoriu al producţiei agricole din anul anterior şi al reducerii TVA la unele produse de panificaţie. Se anticipează ca, ulterior, rata anuală a inflaţiei să revină în intervalul de variaţie din jurul ţintei staţionare de 2,5 la sută, pe seama efectului statistic de bază, şi să se menţină apoi în partea superioară a acestuia, în principal ca urmare a ajustării preţurilor administrate, precum şi a diminuării treptate a deficitului de cerere agregată pe măsura intensificării activităţii economice.

Riscurile asociate noii proiecţii sunt legate de volatilitatea fluxurilor de capital în condiţiile variabilităţii apetitului pentru risc al investitorilor și al modificărilor de expunere față de economiile emergente, pe fondul deciziilor principalelor bănci centrale din lume şi al continuării procesului de dezintermediere transfrontalieră din sistemul bancar. În plan intern, acestea provin din dinamica implementării reformelor structurale în context electoral.

În aceste condiţii, CA al BNR a hotărât reducerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 3,50 la sută pe an de la 3,75 la sută. Astfel, începând cu 5 februarie 2014, rata dobânzii aferente facilităţii de creditare (Lombard) va coborî la nivelul de 6,50 la sută pe an de la 6,75 la sută, iar rata dobânzii pentru facilitatea de depozit va fi de 0,50 la sută pe an. CA al BNR a decis totodată continuarea gestionării adecvate a lichidităţii din sistemul bancar şi menţinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.

Adaptarea graduală a condiţiilor monetare de ansamblu vizează menţinerea pe termen mediu a stabilităţii preţurilor corespunzător ţintei anuale staţionare de 2,5 la sută.

Această conduită asigură premisele redresării sănătoase a creditării sectorului privat în condiţiile în care efectul ajustărilor anterioare ale politicii monetare (în privința ratei dobânzii şi a nivelului rezervelor minime obligatorii) nu a fost încorporat integral.

Totodată, implementarea consecventă a unui mix adecvat al politicilor macroeconomice, în linie cu prevederile acordului preventiv de finanţare externă încheiat cu instituţiile internaţionale, alături de o situaţie socială şi politică echilibrată în anul electoral 2014, este esenţială pentru consolidarea stabilităţii şi a perspectivelor creşterii economiei româneşti, întărind astfel rezistenţa acesteia faţă de şocuri externe.

BNR reafirmă că va monitoriza atent evoluţiile interne şi ale mediului economic internaţional, astfel încât, prin calibrarea conduitei politicii monetare şi utilizarea adecvată a instrumentelor de care dispune, să asigure stabilitatea preţurilor pe termen mediu şi stabilitatea financiară.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.