Cafeneaua „Miau” – Un blid plin cu lapte… (Exclusivitate)

Pe strada Între Gârle numărul 7,  din sectorul 4,  lângă  Maternitatea Bucur, se află „Miau”, prima cafenea cu pisici din România, deschisă în 2015. Găzduiește 30 de pisici.

Camuflată între două clădiri, cafeneaua, devenită orfelinat felin, pare un spațiu claustrat, mobilat sumar…

Nu este, însă, imposibil să o găsiți,  iar unul dintre cele mai ușoare moduri de a ajunge acolo este cu metroul, fie coborând  la Timpuri Noi,  fie la Piața Unirii, mergând pe lângă Splaiul Unirii.

În urmă cu doi ani am avut surpriza să descopăr  această cafenea, dragă mie, unde mă refugiez,   de câte ori am ocazia,  pentru  îmbrățișatul  și alintatul micilor  ghemotoace de blană care torc. Așa mă desprind  de  realitatea haotică din jurul meu.

La „Miau” vorbesc ore-n șir cu prietenele mele despre câte-n lună și-n stele,  jucăm jocuri “de societate”,  întrerupte de gheruțe, și savurăm delicioasele băuturi din meniu. Mieunatul somnoros al mâțelor ce vin leneș spre mesele clienților, după un pui de somn, reușește să înmoaie inima oricui.

Pentru toate aceste pisici  pline de tandrețe, administratorii cafenelei  doresc un singur lucru –  toate să  își găsească un cămin, în care cei care le adoptă să le ofere mult râvnita afecțiune și atenție, ce le-au lipsit în nopțile friguroase, când  pisoii au stat zgribuliți într-o cutie, speriați, nemâncați și fără căldura pufoasă a mamei.

Abandonați  de mici, într-o lume atât de mare,  rece și egoistă, în care suferința lor nu este auzită.

Pisicile au vaccinurile făcute, sunt sterilizate și se dau spre adopție după completarea unui contract, urmând ca proprietarii cafenelei să accepte sau nu cererea, întrucât vor ca pisica să fie în siguranță. Administratorii selectează cu atenție cererile de adopție. Întreaga procedură poate dura câteva zile,  pentru a se asigura că persoana este hotărâtă să continue cu adopția, timp în care poate veni la „Miau” să cunoască felina.

Mobilierul este compus din mese și scaune recondiționate. Culori vesele, vibrante, aer boem. Se îmbină impecabil cu restul obiectelor decorative,  cu  tablouri sau statuete cu feline, care au devenit un  laitmotiv al acestei cafenele. Atmosfera este cât se poate de relaxată și pare că timpul stă în loc pe toată durata vizitei.

La „Miau” se servesc doar băuturi, toate vegane, cu excepția celor alcoolice,  iar personalul este foarte amabil. Meniul este variat, de la ceaiuri de tot felul, negru, verde, roșu, limonade, smoothie-uri, ciocolată caldă, cafea, cocktail-uri. Prețurile sunt accesibile pentru toate buzunarele. Poți sta să-ți savurezi băutura în compania unei pisici, care dormitează  în bătaia peticului de soare din curte. Au fost salvate de pe străzi, unde au îndurat lipsa hranei,  ploi, frig și boli, violență.

Miau” acceptă vizitele împreună cu animalele de companie,  iar cei care nu pot adopta pot veni oricând la cafenea să se bucure de prezența pisicilor. Cu toate că este „ascunsă”, cafeneaua este și o locație pe placul bucureștenilor  care caută câteva momente de liniște pentru a lucra sau citi o carte. Zona nu este intens circulată, fiind ferită de zgomotul supărător de claxon.

Sunt organizate numeroase evenimente la cafenea, asemănătoare unor târguri, unde sunt vândute,  printre altele,  și produse handmade,  precum magneți de frigider, tablouri sau accesorii: lănțișoare, cercei, broșe. Scopul este de a strânge bani și a asigura hrana animalelor, vizitele la medicul veterinar și plata chiriei. Oamenii pot aduce mâncare pentru pisici și  jucării sau pot dona o sumă de bani în cutiuța destinată îngrijirii pisicilor. De altfel, denumirile evenimentelor sunt comice și captivante („Yard sale pisicesc”, „Santa Claws”, „Mărți-miau”, „Un ceai pentru Miau”). Momentan,  târgurile nu se vor mai ține la cafenea până când situația cu noul coronavirus  nu se va remedia.

În urmă cu ceva timp a fost organizată și o strângere de fonduri pentru Muffin, o pisică deosebit de afectuoasă, dar cu probleme respiratorii. Din păcate, suma necesară operației nu a fost strânsă, iar simpatica felină cu ochii blânzi și privire copleșitoare nu a putut fi operată. Pe Muffin o găsiți în continuare la cafenea, dornică să se încălzească în brațele cuiva. În schimbul unor mângâieri domoale sub bărbiță, este dispusă să vă încânte cu o sesiune de tors, atât cât îi permite sănătatea. Intervenția ar ajuta-o să respire mai bine, așa că orice sumă de bani donată este binevenită!

Din nefericire,  perioada stării de urgență a dus la închiderea a numeroase cafenele, printre care și „Miau”,  ceea ce a generat probleme financiare. Lipsa clienților a fost un obstacol în privința venitului, deoarece hrana de calitate, în funcție de nevoile fiecărei pisici este scumpă, iar pisicile bolnave trebuie să-și continue tratamentul.

Motanul Gigi a fost diagnosticat anul acesta cu virusul imunodeficienței feline (FIV), echivalentul virusului HIV întâlnit la oameni dar netransmisibil omului. Pentru a ține boala sub control au fost necesare 84 de zile de tratament cu injecții dureroase, dar care l-au însănătoșit pe luptătorul Gigi și care așteaptă nerăbdător să ajungă la casa lui. Pe lângă toate aceste necesități și întâmplări neprevăzute se mai adaugă și chiria, deloc accesibilă în absența venitului din încasări.

A fost organizat mai demult, un eveniment online de strângere de fonduri pentru pisici,  în perioada 23 martie-22 aprilie, iar oamenii, impresionați, au sărit în ajutor cu bani și conserve. Restul lunilor de vară au fost benefice pentru întreținerea cafenelei. Vremea caniculară, băuturile reci și pisicile jucăușe au atras din ce în ce mai mulți oameni. Rezervarea era musai pentru a prinde un loc.

Însă „Miau” are nevoie de sprijinul oamenilor și în perioada de iarnă, când cheltuielile sunt din ce în ce mai mari. Lucrurile merg rău în sezonul rece. Temperaturile au scăzut, se întunecă devreme și este neplăcut să stai pe terasă, în frig, întrucât activitatea în spațiile închise a fost suspendată din cauza creșterii cazurilor de infectare cu Sars-Cov2. Terasa nu are o capacitate mare, astfel că veniturile sunt în scădere din pricina numărului redus de clienți.

Privind și partea pozitivă, terasa încă este deschisă de marți până duminică între orele 12,00-19,00 iar cu o geacă groasă, o ciocolată caldă, plus o pisică în brațe, frigul nici nu se mai simte. Dacă dați o fugă până la cafenea, nu mergeți fără o atenție pentru micile feline, care se bucură copilărește când primesc „ceva bun”.  Aduceți cu voi niște bobițe, garantez că veți primi toată atenția din partea lor.

Donațiile se pot face și prin paypal: cafeneauamiau@gmail.com sau prin Revolut la numărul de telefon 0728 688 657, sau direct la cafenea.

Miau” are  pagini de facebook (https://www.facebook.com/cafemiau/?fref=tag) și de instagram (@miaucatcafe). Fiecare pisică are propriul album cu poze pe facebook, unde sunt prezentate: https://www.facebook.com/pg/cafemiau/photos/?tab=albums.

Miau”, cafeneaua de suflet a iubitorilor de pisici, are nevoie de ajutorul vostru!

 

Mihăilă Alexandra

Facultatea de Jurnalism Hyperion

 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.