Serviciu  informatii in sistem RSS
RECOMANDĂRI ”ULTIMA ORĂ”
Ultima Oră

Calculul cinic al guvernanților lasă urbanul mare în bezna subdezvoltării

Publicat: joi, 20 septembrie 2018

După aproape doi ani de guvernare PSD-ALDE, capitolul investiții este cel care preocupă tot mai puțin actuala putere. Gradul de îndatorare a țării continuă să crească, dar, în urma banilor atrași de pe piața locală și piețele internaționale, nu rămâne mai nimic. Fondurile europene dedicate infrastructurii rutiere stau neatinse, deoarece Guvernul nu transmite nici un proiect concret la Bruxelles, iar banii alocați pentru spitalele regionale de urgență s-ar putea pierde și ei. Anul 2023 este termenul-limită până la care acestea ar trebuie să devină funcționale. Singurele investiții publice, la fel de necesare, sunt cele finanțate din bugetul de stat sau din creditele de angajament, prin celebrul PNDL. Sunt însă investiții de bază în școli, grădinițe și podețe, adică acele obiective care fac parte din abc-ul unei lumi civilizate și europene, așa cum ne pretindem. Primarii preferă să acceseze mai ușor, prin intervenții directe la oficialii guvernamentali, fondurile necesare unor mici proiecte pentru comunitățile lor. Vina pentru această stare este, în primul rând, a executivului pentru că nu îi încurajează să folosească fondurile europene pentru proiecte de investiții mai mari!

În doi ani, cu excepția eforturilor primarilor de orașe (îndeosebi edilii PNL, performanți în atragerea finanțărilor UE!), pentru urbanul mare guvernarea PSD-ALDE nu a făcut absolut nimic! România a fost divizată, încă o dată, de PSD și ALDE. Comunitățile cu electorat captiv au prioritate, în vreme ce orașele mari, cu viziuni politice diferite față de cele ale puterii, sunt lăsate să se descurce singure.

Iașul reprezintă în acest tablou unul dintre cazurile extrem de nefericite. Condus de un „primar dizident“ și de un președinte de Consiliu Județean obedient față de conducerea PSD, orașul a fost scos de pe lista oricărei priorități bugetare pentru infrastructură, deși promisiuni s-au tot făcut. Lupta politică din interiorul aceluiași partid îi lasă pe ieșeni (și moldoveni, în general) fără o perspectivă clară privind autostrada Ungheni-Iași-Tg. Mureș, fără lucrări demarate la Spitalul Regional de Urgențe, fără o nouă clădire pentru Opera Națională Română Iași (promisă și de liderii locali ALDE). În același context, numărul călătorilor de la Aeroportul Internațional Iași scade, dovedind că, în lipsa unei viziuni globale și a unor proiecte concrete, Iașul riscă să își piardă tot mai mult relevanța și atractivitatea.

Iată cum în Anul Centenar, transformat de politicienii puterii în „Anul Dezbinării Noastre”, sunt anulate speranțele ieșenilor și ale tuturor românilor la un trai mai bun și liniștit. În schimb, în lipsa oricăror rezultate în actul guvernării, mașina infernală de propagandă și ură a PSD-ALDE își continuă campania distructivă cu motoarele turate.

Prof. univ. dr. Dumitru OPREA

Comments

comments

Short URL: https://ultima-ora.ro/?p=103954

Publicat de la data sept. 20 2018. Categorii COLȚUL OPINIILOR, Editorial, Opinii. Comentarii.

Zona comentariilor

Meteo în țară

23 mai 2019, 11:01
 

VSV
Soare
20°C
14 km/h
Perceput de temperatură: 22°C
Presiunea: 1020 mb
Umiditate: 63%
Vânt: 14 km/h VSV
Rafale de vânt: 14 km/h
UV-Index: 6
Răsarit: 5:41
Apus: 20:45
Prognoza 24 mai 2019
Zi
 

SSV
Furtună
23°C
Vânt: 4 km/h SSV
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 5
Noapte
 

VNV
Precipitaţii
13°C
Vânt: 4 km/h VNV
Rafale de vânt: 11 km/h
max. UV-Index: 5
More forecast...
 

RSS De la ANM:

  • Informare meteorologica
    Ziua/luna/anul : 22-05-2019 Ora : 10 : 00 Nr. mesajului : 1 Intervalul : 22 mai, ora 12 – 23 mai, ora 22; Zonele afectate : conform textului; Fenomene : cantități de apă însemnate, manifestări de instabilitate atmosferică temporar accentuată; Mesaj : INFORMARE METEOROLOGICĂ Interval de valabilitate: 22 mai, ora 12 – 23 mai, ora […]

Loto

Horoscop

  • 210.773 vizite
Statistici T5 Ziarul online ”Ultima Oră” rulează pe o versiune ”Advanced Newspaper” realizată de Gabfire Team