Calitatea de rentier agricol poate fi dobândită și de către persoanele care au depus cereri, în acest sens, în perioada 1 ianuarie-4 martie 2010

Curtea Constituțională a României (C.C.R.), prin Decizia nr. 160/2017, pronunţată în 14 martie 2017 și publicată în Monitorul Oficial nr. 248 din data de 11 aprilie 2017, a admis excepţia de neconstituţionalitate ridicată direct de Avocatul Poporului şi a constatat că soluţia legislativă cuprinsă în articolul unic al Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 17/2010 care exclude aplicarea prevederilor titlului XI al Legii nr. 247/2005 în privinţa persoanelor care au solicitat obţinerea calităţii de rentier agricol în perioada 1 ianuarie-4 martie 2010 este neconstituţională. Decizia C.C.R. a fost luată după ce Avocatul Poporului a sesizat Curtea, în 28 martie 2016, cu excepția de neconstituționalitate referitoare la Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 17/2010 pentru completarea titlului XI „Renta viageră agricolă” din Legea nr. 247/2005 privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei, precum şi unele măsuri adiacente. Prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 17/2010, a fost introdus un nou articol, articolul 19, cu următorul cuprins: „Prevederile prezentului titlu se aplică persoanelor care au solicitat obţinerea calităţii de rentier până la data de 31 decembrie 2009 inclusiv”. În virtutea principiului neretroactivității legii, Avocatul Poporului a apreciat că actul normativ criticat nu poate afecta cererile depuse de persoanele îndreptățite, în condiţii de deplină legalitate, înainte de intrarea în vigoare a acestuia, întrucât o astfel de modificare nu face decât să creeze confuzii în înţelegerea şi aplicarea corectă a legii, fiind în acest fel neconstituționale dispozițiile Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 17/2010 din prisma exigențelor impuse de prevederile art. 15 alin. (2) din Constituție.

În considerentele instanței de contencios constituțional se arată că este redată vocaţia persoanelor care au solicitat obţinerea calităţii de rentier agricol în perioada 1 ianuarie-4 martie 2010 de a dobândi această calitate în condiţiile respectării Tratatului de aderare, însă, dacă există neconcordanţe între Legea nr. 247/2005 şi Tratatul de aderare, va avea prioritate cel din urmă, revenind autorităţilor administrative cu atribuţii în domeniu, precum şi instanţelor judecătoreşti competenţa de a decide în acest sens [art. 148 alin. (2) şi (4) din Constituţie].

                Ca atare, persoanele îndreptățite să obțină calitatea de rentier agricol, care au depus cereri în acest sens la autoritățile administrative cu atribuții în domeniu ( Oficiul Naţional de Rentă Viageră Agricolă și birourile județene ale acestuia, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură şi centrele judeţene ale acesteia), în perioada 1 ianuarie-4 martie 2010, pot dobândi calitatea de rentier agricol dacă se stabilește că nu există neconcordanţe între Legea nr. 247/2005 şi Tratatul de aderare.

 

Comments

comments

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.